Tabak moet vliegtuigbrandstof worden

06/08/14 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

Boeing, South African Airways (SAA) en het Nederlandse SkyNRG hebben een biobrandstofproject voorgesteld waarbij ze tabak als brandstof voor hun vliegtuigen willen gebruiken.

Tabak moet vliegtuigbrandstof worden

© Reuters

Boeing, South African Airways (SAA) en het Nederlandse bedrijf SkyNRG hebben een innoverend project voorgesteld waarbij biokerosene op basis van tabaksplanten zal gebruikt worden als brandstof. De fabriek die de brandstof gaat leveren, bevindt zich in Zuid-Afrika.

'De tests met het kweken van deze nicotineloze planten zijn gestart bij een Zuid-Afrikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in agrobrandstoffen', meldt het gemeenschappelijk persbericht.

Al heel wat biobrandstofprojecten hebben het licht gezien. Zo hebben Airbus, Air France, de Franse vliegtuigbouwer Safran en olieproducent Total al geëxperimenteerd met brandstof op basis van suikerriet.

Mensen niet aansporen tot roken van tabak

De bedoeling is de kostprijs van de brandstof in de luchtvaart te verminderen. 'Door een tabakhybride te ontwerpen, zouden we met de kennis van de Zuid-Afrikaanse tabaktelers de tabaksoogst kunnen vergroten en een agrobrandstof maken, zonder dat mensen gestimuleerd worden om tabakswaren te roken', zegt Ian Cruickshank, milieu-expert van SAA.

Naast de aanmaak van een nieuwe brandstof kan dit ook een boost geven aan de economie van de regio. Boeing onderstreept dat het gebruik van 'groene' brandstof de uitstoot van schadelijke stoffen met 50 tot 80 procent kan verminderen in vergelijking met de klassieke brandstof.

Nog volgens Boeing hebben luchtvaartmaatschappijen al meer dan 1.500 commerciële vluchten uitgevoerd met biobrandstoffen sinds die werden erkend in 2011. Zo hebben Airbus, Air France, de Franse vliegtuigbouwer Safran en olieproducent Total al geëxperimenteerd met brandstof op basis van suikerriet. In januari had Boeing al gemeld dat ze, samen met de Verenigde Arabische Emiraten, werken aan een biokereosene op basis van woestijnplanten die met zeewater worden besproeid. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners