Sydney: hoogste warmterecord sinds begin temperatuurmeting

18/01/13 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

In Sydney het hoogste warmterecord geregistreerd sinds het begin van de temperatuurmetingen. Het kwik steeg in de namiddag tot 45,8 graden Celsius.

Sydney: hoogste warmterecord sinds begin temperatuurmeting

© Belga

Hoewel het bij ons vriest dat het kraakt kreunt de andere kant van de wereld onder een aanhoudende hittegolf. In de Australische stad Sydney werd zelfs een absoluut warmterecord geregistreerd: 48,5 graden Celsius.

"Nooit zo'n hitte meegemaakt sinds begin van de metingen"

Het vorige record dateert van 1939. Toen werd in de grootste stad van Australië 45,3 graden Celsius opgetekend. "Het is een historische dag voor Sydney vandaag", verklaarde weerman Dick Whitaker van de weerzender Weather Channel. "We hebben nooit een dergelijke hitte gekend in Sydney sinds het begin van de metingen".

Een groot deel van Australië kreunt sinds enkele weken onder een hittegolf zonder voorgaande, met honderden bosbranden als gevolg. Vorige week had de klimaatcommissie in eenrapport nog aangegeven dat de klimaatwijziging bijdraagt tot het fenomeen.

"De duur, de omvang en de ernst van de huidige hittegolf zijn nooit gezien in onze metingen. Hoewel Australië altijd al hittegolven, extreem warme dagen en bosbranden heeft gekend, zorgt de klimaatwijziging voor een verhoogd risico (...)", aldus het rapport.

De hoogste temperatuur ooit opgemeten in Australië dateert van 1960. Dat record staat op naam van het stadje Oodnadatta, in Zuid-Australië, waar de thermometer toen 50,7 graden Celsius aanwees. (Belga/KS)

Onze partners