Studie: Vertraging klimaatopwarming ligt aan koelere Grote Oceaan

Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De tragere stijging van de temperatuur van de aarde sinds eind jaren 90 zou liggen aan een koud gebied in de Grote Oceaan. Maar dat is slechts tijdelijk, waarschuwen onderzoekers: de aarde warmt verder op.

De opwarming van de aarde is de laatste vijftien jaar tot stilstand gekomen, argumenteren klimaatsceptici vaak. Ze hebben daar slechts half gelijk in en Amerikaanse wetenschappers claimen nu dat ze een verklaring hebben voor dat fenomeen: een abnormaal koel gebied in de Grote Oceaan.

Dat global warming tot stilstand gekomen, is klopt niet. Alleen het tempo van de opwarming is vertraagd. Volgens het nieuw te verschijnen rapport van het IPCC, de klimaatcommissie van de VN, steeg de temperatuur van de aarde tijdens de periode 1901-2012 met 0,9 graden Celsius. De voorbije vijftien jaar warmde de aarde echter op aan een tempo van 0.05 graden per decennium – een stuk langzamer, dus.

Volgens wetenschappers van de Amerikaanse Scripps Institution of Oceanograhpy is dat te wijten aan een koeler gebeid in het oosten van de Grote Oceaan, ter grootte van 8,2 procent van het aardoppervlak. Dat zou dan weer het gevolg zijn een voortdurend La Nina-weerpatroon voor de kust van Zuid-Amerika. De koude vlek in de oceaan betekent niet dat het elders niet warmer is dan normaal. Ze haalt wel de gemiddelde temperatuurstijging voor de hele planeet een stuk omlaag.

Groot probleem

Dat de temperatuur minder snel stijgt, wil overigens niet zeggen dat het niet heet is. Ondanks de vertraging was het eerste decennium van de 21ste eeuw het heetste sinds het begin van de metingen in 1850 en vonden de warmste tien jaren sinds het begin van de metingen allemaal plaats vanaf 1998.

Bovendien gaat het alleen om een vertraging van de oppervlaktetemperatuur van de aarde. Er zijn aanwijzingen dat de diepere oceanen wel degelijk verder opwarmen en dat die warmte op een gegeven moment letterlijk weer bovenkomt.

De onderzoekers waarschuwen ook dat hun modellen aangeven dat de vertraging niet blijft duren. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer blijft stijgen, dus op lange termijn gaat global warming onverminderd verder.

“Nu gaat het tempo van de opwarming omlaag, maar wanneer het weer omhoog gaat, zullen we een veel sterker effect zien”, zegt vorser Shang-Ping Xie aan de gespecialiseerde website Climate Central. “Wanner het weer sneller begint te gaan, zitten we met een groot probleem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content