Studie: Extreemste klimaatmodellen zijn de meest accurate

Hoe hard warmt de aarde precies op? Het blijft een onderwerp van de discussie onder klimaatwetenschappers. Volgens een nieuwe studie doen de extreemste klimaatmodellen de beste voorspellingen.

Dat de aarde opwarmt, is duidelijk. De hamvraag is: hoeveel warmer wordt ze en hoe snel? Volgens wetenschappers van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research in Colorado hebben de meest pessimistische modellen het bij het rechte eind.

“De opwarming zal zich waarschijnlijk aan de hoge kant van de voorspellingen bevinden”, zegt John Fasullo, de co-auteur van de studie die de Washington Post mocht inkijken.

Dat zou betekenen dat de aarde tegen 2100 meer dan vier graden warmer kan zijn, schrijft De Washington Post. Dat zou catastrofale gevolgen hebben, met een snel stijgende zeespiegel, overstromende kustlijnen, wijdverspreide droogte en allerlei vormen van extreem weer.

Luchtvochtigheid

Het team in Colorado onderzocht welke van de uiteenlopende computermodellen over klimaatverandering de beste voorspellingen opleveren. Sommige voorspellen een opwarming van twee graden – volgens de VN de bovengrens van het aanvaardbare – andere wijzen op vier graden of meer.

Eén van de factoren die van invloed zijn op de temperatuur van de atmosfeer zijn wolken aan de evenaar. Zijn er meer wolken, dan wordt er meer licht (en dus ook warmte) van de zon terug de ruimte in gereflecteerd en blijft het koeler.

Probleem is: geen enkel computermodel is krachtig genoeg om de vorming van wolken over twintig, veertig of zestig jaar te voorspellen.

Fasullo en zijn collega Kevin Trenberth bestudeerden bijgevolg de relatieve luchtvochtigheid. Daar hebben de computermodellen meer vat op. Luchtvochtigheid voorspelt bovendien de vorming van wolken: hoe meer vocht in de lucht, hoe dichter het wolkendek.

Van tafel geveegd

Met tien jaar harde meteorologische data over luchtvochtigheid in de hand analyseerden Fasullo en Trenberth vervolgens 25 van de meest gesofisticeerde klimaatmodellen. Conclusie: degene die de luchtvochtigheid het beste voorspellen, voorspellen ook de grootste opwarming van de atmosfeer.

De neer optimistische studies, die een kleinere opwarming voorspellen, mogen meteen van tafel geveegd worden, zegt Fasullo aan de Washington Post. “De modellen aan de hogere kant van de opwarming deden uniform een beter job.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content