Storm Washi eist meer dan 400 levens in Filipijnen

17/12/11 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

Het dodental kan nog oplopen, want honderden mensen worden nog vermist.

Storm Washi eist meer dan 400 levens in Filipijnen

© Reuters

De zuidelijke regio Mindanao in de Filipijnen is hard getroffen door noodweer. Meer dan 400 mensen zijn om het leven gekomen bij overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door de tropische storm Washi.

Het dodental kan nog oplopen, want honderden mensen worden nog vermist. Tienduizenden mensen zijn gevlucht naar hoger gelegen gebieden, zeggen de autoriteiten.

De militaire hulpdiensten konden al meer dan 2.000 getroffen mensen evacueren met vrachtwagens, boten of helikopters.

Slachtoffers sliepenWashi trof vrijdag Mindanao. Het waterpeil van verschillende rivieren begon tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag razendsnel te stijgen, met als gevolg dat de overstromingen vele mensen overvielen terwijl ze sliepen. In sommige straten stond het water tot tien meter hoog. De massa sleurde de vele vaak licht gebouwde huizen mee.

Vooral de steden Cagayan en Iligan werden zwaar getroffen. De hulpdiensten borgen daar alleen al 208 lijken volgens het leger. Volgens de civiele bescherming werden meer dan 400 mensen gered. Honderden vrijwilligers helpen naar gewonden zoeken.

Op televisie waren verwoeste hutten en huizen te zien en op zee dreef wrakhout. Op de kustweg stonden auto's op elkaar gestapeld. Bomen werden ontworteld, elektriciteitsmasten knapten af.

De Filipijnen worden jaarlijks getroffen door een twintigtal stormen. (KVDA)

Grotere kaart weergeven

Lees meer over:

Onze partners