Stokstaartjes meest 'moordlustig' van alle zoogdieren

29/09/16 om 18:31 - Bijgewerkt om 19:17

Wetenschappers hebben het schattige stokstaartje ontmaskerd als het meest 'moorddadige' zoogdier van allemaal.

Stokstaartjes meest 'moordlustig' van alle zoogdieren

© iStock

De onderzoekers stelden een lijst van meer dan 1.000 zoogdieren samen gebaseerd op hoeveel sterfgevallen werden veroorzaakt door leden van dezelfde diersoort. In totaal werden zo'n 4 miljoen sterfgevallen bij 1.024 zoogdiersoorten onderzocht. Die werden vergeleken met 600 studies over geweld bij de mens doorheen de geschiedenis.

De hoogste score was voor het stokstaartje met 19,4 procent van alle stergevallen die het resultaat waren van een aanval door een ander stokstaartje, zo staat te lezen in het vakblad Nature. Het diertje, dat in groepen van meer dan 50 leeft in voornamelijk zuidelijk Afrika, staat vooral bekend voor kindermoord.

Op de tweede plaats staat de makako, een soort meerkat (18,2 procent), gevolgd door de eulemur rufifrons, een soort maki. Andere zoogdieren in de top 10 zijn de Nieuw-Zeelandse zeeleeuw, langstaartmarmot, leeuw, zebramangoeste, grijze wolf, beerbaviaan, de diadeemsifaka en de Chinchilla op een gedeelde 10e plaats.

En de mens?

Volgens hoofdauteur van de studie José María Gómez van de Granada universiteit in Spanje is het 'verrassend dat een schattig en vredig uitziend diertje, zoals het stokstaartje, marmotten en grondeekhoorns, zulke hoge percentages van sterfgevallen door leden van dezelfde diersoort vertonen', aldus Gómez in de Independent.

Ter vergelijking: in de moderne mensensamenleving met een politie- en rechtssysteem is het percentage van dodelijk geweld onder soortgenoten 0,01 procent. Dat is een stuk lager dan het stokstaartje, maar bij het ontstaan van de mensheid doodde de mens zijn medemens zes keer vaker dan het gemiddelde zoogdier (0,3 procent) vandaag.

Sommige dieren doden elkaar overigens helemaal niet. Dat is het geval bij de zebra, de Thomsongazelle, de margay en verschillende vleermuizensoorten. (TE)

Lees meer over:

Onze partners