Stichter Sea Shepherd is vrij op borgtocht

18/05/12 om 22:03 - Bijgewerkt om 22:03

De Duitse justitie heeft Paul Watson, de stichter van Sea Shepherd, op borgtocht vrijgelaten. Een Duitse rechtbank zal nu oordelen over zijn eventuele uitlevering aan Costa Rica.

Stichter Sea Shepherd is vrij op borgtocht

© AFP

Paul Watson, stichter van Sea Shepherd, de militante organisatie die onder meer actie voert tegen de walvisjacht en de jacht op zeehonden, is in Frankfurt op borgtocht vrijgelaten nadat hij eerder was opgepakt op vraag van Costa Rica.

Watson moest een waarborg van 250.000 euro betalen. Hij mag het land evenwel niet verlaten tot een Duitse rechtbank uitspraak heeft gedaan over de vraag tot uitlevering van Costa Rica, zo laat de Duitse justitie weten. Duitsland heeft nu gevraagd aan Costa Rica om die vraag voldoende te motiveren.

De 61-jarige Watson, van Canadese origine, werd opgepakt bij zijn aankomst op de luchthaven van Frankfurt. Er wordt hem verweten het scheepvaartverkeer geschonden te hebben. In 2002 zou hij in de wateren voor de kust van Guatemala de crew van een schip uit Costa Rica bedreigd hebben en met een waterkanon aangevallen hebben. Costa Rica wil de uitlevering van Watson.

Watson was in transit in Frankfurt en wilde aanvankelijk naar Frankrijk doorreizen, en vervolgens terugkeren naar Duitsland om er lezingen te geven. (Belga/INM)

Onze partners