Steeds meer kleine pietermannen aan Belgische kust

De kleine pieterman is een vissoort die langs de hele Belgische kust voorkomt. Wanneer je op de rugvin trapt, komt meteen gif in de bloedbaan terecht. Dit geeft een plotse, zeer hevige pijn.

De kleine pieterman die ook wel pukkel of stekel wordt genoemd, komt steeds vaker voor aan de Belgische kust. Zo staat woensdag in Het Nieuwsblad te lezen. Wie op de giftige stekel van het visje trapt, kan weken buiten strijd zijn. De kleine pieterman is tussen de 10 en 18 cm lang en leeft in ondiepe wateren en op zandbanken, waar hij zich half ingraaft. Alleen de ogen en de rugvinnen steken boven het zand uit.

Ingraven

De visjes zijn de voorbije decennia in aantal verveelvoudigd, onder meer door de opwarming van het zeewater. Wie door een pieterman geprikt wordt, voelt rond de steekplaats een brandende pijn die kan uitbreiden over benen of armen en zonder behandeling weken kan aanhouden. Er kan ook zwelling en ontsteking optreden. Mogelijke symptomen zijn hoofdpijn, hartkloppingen, hoge koorts, plotse bloeddrukval, duizeligheid en braken. Slachtoffers van de pieterman laten zich best zo snel mogelijk behandelen.

Hitte

De beste remedie is een brandende sigaret zo dicht mogelijk bij de wonde houden of de wonde onderdompelen in heet water, want hitte breekt het gif sneller af, zegt marien bioloog Jan Haelters. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content