Stad Antwerpen is gebouwd op een groot walviskerkhof (video)

07/09/12 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

In de buurt van het Eilandje is een walvisschedel van een onbekende soort vinvis opgegraven.

Stad Antwerpen is gebouwd op een groot walviskerkhof (video)

De regionale tv-zender ATV weet te melden dat in Antwerpen heel recent een walvisschedel is opgegraven in de buurt van het Eilandje. De botten zijn naar schatting 5 miljoen jaar oud en afkomstig van een onbekende soort vinvis. De schedel ligt opgeslagen in de garage van walviskenner Mark Bosselaers in Berchem.

Ondiepe baai
"De schedel is tussen 1,70 en 1,80 meter lang, wat de volledige lengte van het dier op 8 tot 9 meter brengt", zegt Bosselaers. Het is niet de eerste keer dat er in Antwerpen oude walvisbotten worden gevonden. Het Stad zou één van de oudste walviskerkhoven ter wereld herbergen. "Toch weet niemand echt hoe dat komt", aldus Bosselaers. Eén theorie is volgens hem dat Antwerpen miljoenen jaren geleden een ondiepe baai aan de kust moet geweest zijn waar walvissen graag naartoe kwamen om zich voort te planten. Om de één of andere onbekende reden moeten de walvissen in de baai knel zijn komen te zitten.

Volgens Bosselaers worden trouwens niet enkel botten van walvissen gevonden. Ook resten van dolfijnen en zeehonden worden regelmatig opgegraven.

Evolutie landzoogdier naar zeezoogdier
Nog in 2012 werden in de Antwerpse haven nabij Vrasene fossiele resten van walvissen gevonden. Die worden momenteel door het Brusselse museum voor Natuurwetenschappen gereinigd. Het zou gaan om een vinvis van ongeveer 10 meter en een walvis van 5 tot 6 meter. Voor het museum en de wetenschappers zijn die vondsten van onschatbare waarde. "Het geeft ons onderzoekers de mogelijkheid om de evolutie van walvisachtigen als landzoogdieren naar zeezoogdieren beter te begrijpen", aldus één van de onderzoekers op ATV.

ReuzenAnno 2012 zijn wetenschappers heel erg blij met de vondsten van grote fossiele beenderen. In de Middeleeuwen en vroegere jaren keek men echter iets anders aan tegen opgravingen van enorme fossielen. Mammoetbeenderen of walvisresten werden vrijwel onmiddellijk aan verhalen over reuzen gekoppeld. Brabo, Sus Antigoon, liggen in het verlengde van die gedachtegang. Bosselaers kent de verhalen ook en bevestigt op ATV dat waar grote fossiele beenderen worden gevonden, reuzenverhalen ontstaan. (INM)

Bron: ATV/Belga

Lees meer over:

Onze partners