Sri Lanka wil wilde krokodillen opsluiten

© Reuters

In een reactie op een aantal dodelijke aanvallen, is de Sri Lankaanse overheid van plan wilde krokodillen te vangen en op te sluiten in parken. Natuurbeschermers zijn tegen dat plan.

Op 12 april gaf de overheid opdracht om krokodillen in rivieren op Sri Lanka te vangen en ze op te sluiten in parken. Dit om burgers en de dieren zelf te beschermen. Het besluit kwam nadat een achttienjarige vrouw was aangevallen in de rivier Nilwala, net buiten het dorp Pallupitiya. De overblijfselen van de vrouw werden gevonden door dorpsbewoners.

Natuurbeheerders vingen later een vier meter lange krokodil, die de vrouw vermoedelijk had aangevallen. Een week eerder hadden ze ook al een vrouw gevonden die tijdens het wassen van kleding in de rivier gedood was.

Krokodillentelling

Of het vangprogramma blijft bestaan, is onzeker. Er wordt nog overleg gevoerd met experts. Intussen is de overheid wel begonnen met een ‘krokodillentelling’, de eerste in het land.

De autoriteiten willen parken opzetten in Kirala Kele in de Zuidelijke Provincie en in de moerassen van Muthurajawela in de Westelijke Provincie. Muthurajawela, een dichtbevolkt gebied ten noorden van Colombo, heeft uitgestrekte moerasgebieden waar veel krokodillen voorkomen. De dieren dwalen vaak af uit die gebieden en komen terecht in stedelijke waterwegen, vooral na overstromingen.

Sri Lankanen doden soms op eigen houtje krokodillen, terwijl dit illegaal is. De krokodil is een beschermde soort. “Mensen komen steeds dichter bij de leefgebieden van krokodillen”, zegt Namal Kamalgoda, natuurbeschermer en voormalig voorzitter van de Sri Lankaanse Vereniging voor Natuurgeschiedenis. “Er zijn al honderden jaren berichten over mensen die bij de rivier Nilwala zijn aangevallen. Maar dit is dan ook een habitat van krokodillen.”

Klimaatverandering

Burgers die in de buurt van de rivier wonen, denken daar anders over. “Ik woon hier al mijn hele leven en tot ongeveer vijf jaar geleden heb ik hier nooit een krokodil gezien”, zegt Kuruppuarchachi Dharmapala, een inwoner van Pallupitiya van middelbare leeftijd.

Volgens Dharmapala verstoren de krokodillen het leven in het dorp. Dorpsbewoners zijn gewend in de rivier te baden en hun kleding in het rivierwater te wassen. “Dat moeten we nu noodgedwongen doen in kooien van gaas”, zegt hij.

De aanvallen van krokodillen blijven niet beperkt tot het platteland. Ook in stedelijke gebieden wordt steeds vaker melding gemaakt van overlast. Dat wijst erop dat de krokodillenpopulatie groeit. De Silva vermoedt dat dat te maken heeft met het toenemende zoutgehalte in de rivieren. Dat zoutgehalte zou toenemen door de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel.

Herpetologen schatten dat in de afgelopen vijftien jaar meer dan 130 mensen zijn aangevallen door krokodillen. Daarbij vielen 35 dodelijke slachtoffers. Minstens vijftig krokodillen werden in diezelfde periode gedood bij confrontaties met mensen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content