Spintmijten laten zich niet zo makkelijk bestrijden

© Science Photo Library

Spintmijten ontwikkelen gemakkelijk weerstand tegen bestrijdingsmiddelen.

Spintmijten zijn spinachtigen niet groter dan een speldenkop die we af en toe op kamerplanten zien door de webben die ze er maken. Ze kunnen een pest zijn voor de land- en tuinbouw, onder meer omdat ze gemakkelijk weerstand ontwikkelen tegen de chemische middelen waarmee wij de gewassen tegen hun activiteit willen beschermen.

Thomas Van Leeuwen van de Vakgroep Gewasbescherming aan de Universiteit Gent beschrijft samen met een aantal collega’s in de Proceedings of the National Academy of Sciences hoe kennis van het genoom van de diertjes leidt tot inzicht in de manier waarop ze hun weerstand krijgen. Ze hebben namelijk een mutatie gecultiveerd in een gen dat cruciaal is voor de werking van chitinesynthese-inhibitoren: een groep van gewasbeschermingsmiddelen die de vorming verstoort van het uitwendig skelet van de diertjes, een pantser dat uit chitine bestaat. Als gevolg van de mutatie zijn de remmers niet meer efficiënt.

Het inzicht maakt het mogelijk om doelgerichter naar nieuwe krachtige bestrijdingsmiddelen te zoeken. Elk jaar wordt er wereldwijd naar schatting 1 miljard dollar uitgegeven aan de strijd tegen spintmijten. (DD)

Volg Planet Eearth op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content