Sommige spinnen planten zich van op een afstand voort

20/04/12 om 17:05 - Bijgewerkt om 17:05

Sommige spinnenmannetjes laten hun seksorgaan in een vrouwtje achter om vanop veilige afstand te kunnen bevruchten.

Sommige spinnen planten zich van op een afstand voort

© Reuters

Seks is niet overal in de dierenwereld even romantisch als bij de mens - het lijkt ook niet overal in de mensenwereld even romantisch te zijn. Maar de drang tot voortplanting is zo groot dat mannetjes van vele soorten hun leven op het spel zetten om zich in de buurt van een vrouwtje te wagen. Zonder voortplanting heb je niet geleefd.

Het is bekend dat spinnen als zwarte weduwen hun mannetje na een paring graag verorberen, als extra energie voor de eieren die ze moeten produceren en leggen. Als dat zijn voortplantingssucces bevordert (doordat zijn eiwitten de productie van meer jonge spinnetjes mogelijk maken) hoeft dat voor een mannetje geen doodlopend evolutionair straatje te zijn - er zijn nogal wat dieren in de natuur die zich in hun leven slechts één keer voortplanten.

Maar een beschrijving in het vakblad Biology Letters duidt aan dat er een tussenweg is. Bij bepaalde spinnensoorten breekt het mannetje na de penetratie zijn seksorgaan af, waardoor hij zich uit de voeten kan maken, terwijl hij nog lange tijd nadien actief sperma in het spinnenvrouwtje pompt. Hij laat als het ware een bevruchtingsapparaat in het vrouwtje achter. Dat kan overigens ook het geval zijn als hij tijdens een paring toch door mevrouw gegrepen wordt om te worden verorberd. Desondanks bevrucht hij meer eieren als hij zelf zijn apparaat heeft losgelaten dan wanneer hij er door zijn vrouwtje vanaf is gerukt.

Zelfs als hij blijft leven is het voor hem echter gedaan: hij kan zijn seksorgaan niet laten regenereren. (DD)

Onze partners