Solar Impulse 2 moet reis rond wereld week lang staken

04/06/15 om 07:35 - Bijgewerkt om 07:35

Het vliegtuig dat op zonne-energie een reis rond de wereld onderneemt, de Solar Impulse 2, zal een week lang in Japan aan de grond gekluisterd zijn. Bij een landing liep het toestel schade aan de vleugel op.

Solar Impulse 2 moet reis rond wereld week lang staken

© AFP

De Solar Impulse 2, een vliegtuig op zonne-energie, heeft na zijn landing in Japan schade opgelopen aan de rechtervleugel. De herstellingswerken zullen minstens een week in beslag nemen, waardoor het toestel pas later deze maand zijn reis rond de wereld zal kunnen voortzetten.

Slecht weer

Het vliegtuig moest eerder deze week de tot nu toe langste etappe, ruim 8.172 kilometer van China naar Hawaii, wegens het slechte weer boven de Stille Oceaan afbreken.

In een video die op YouTube werd geplaatst leggen de teamleden nu uit dat een rolroer van de rechtervleugel schade heeft opgelopen na de landing op het vliegveld van Nagoya. Dat gebeurde toen er bij felle wind een dekzeil over de vleugels werd gelegd, om die tegen de regen te beschermen.

"Het technisch team is al gestart met de bouw van reserveonderdelen. Maar we zullen minstens een week aan de grond gekluisterd blijven voor we verder kunnen vliegen naar Hawaii", zo verklaarde Bertrand Piccard, die samen met Andre Borschberg het toestel bestuurt.

Vertraging

"Dit levert geen groot probleem op voor het project, maar het zorgt wel voor bijkomende vertraging", klinkt het nog. Borschberg en Piccard willen een reis rond de wereld maken met het vliegtuig dat uitsluitend door zonne-energie wordt aangedreven. Met dat project willen ze die milieuvriendelijke energiebron onder de aandacht brengen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners