Snelheidsgen paarden deed intrede 300 jaar geleden

25/03/12 om 12:17 - Bijgewerkt om 12:17

Wetenschappers hebben in het vakblad Nature Communications een grondige analyse gepubliceerd van wat ze het 'snelheidsgen' bij renpaarden noemen.

Snelheidsgen paarden deed intrede 300 jaar geleden

© Thinkstock

Er was zwaar opzoekingswerk voor nodig, en het zal de wetenschappers die er zich mee bezig hielden weinig vooruit helpen bij eventuele weddenschappen, maar toch publiceerden ze in het vakblad Nature Communications een grondige analyse van wat ze het 'snelheidsgen' bij renpaarden noemen.

Het gen komt in verschillende varianten voor, en zou een rol spelen in het bepalen van de hoeveelheid myosine die in het spierweefsel van de dieren terechtkomt, en die spieren hun kracht geeft. Een genetische analyse van meer dan 600 paarden uit de hele wereld, van een hele reeks skeletten en fossielen (en zelfs van enkele ezels en zebra's) wijst uit dat het gen waarschijnlijk zo'n 300 jaar geleden zijn intrede deed in de paardenwereld, meer dan waarschijnlijk als gevolg van een toevallige mutatie in één enkele merrie die in Groot-Brittanië leefde.

Van daaruit moet het over de wereld verspreid zijn geraakt, zeker nadat duidelijk was geworden dat de nazaten van de merrie betere paarden waren dan de doorsnee knollen die toen geboren werden. Het gen, dat pas in 2010 werd opgespoord, werd aangetroffen in notoire hardlopers zoals de legendarische Nearctic en een van zijn zonen: Northern Dancer. Die zouden met zijn beidjes als dekhengsten in de tweede helft van de twintigste eeuw voor een extra boost in de verspreiding van de snelheidsbevorderende genvariant gezorgd hebben. (DD)

Lees meer over:

Onze partners