Sneeuw zorgt voor ellende in heel het land

15/01/13 om 06:56 - Bijgewerkt om 06:56

Herlees hier de liveblog over de sneeuw die de ochtendspits in heel het land in de war stuurde. Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale politie raadden weggebruikers aan om hun verplaatsingen indien mogelijk uit te stellen.

10.01 uur Hiermee sluiten we de liveblog over de sneeuwellende af. Meer nieuws op onze homepage.

10 uur: Nog sneeuwval in heel het landHet is zwaarbewolkt met in veel regio's nog lichte sneeuwval, meldt het KMI op zijn website. In het noorden van de provincie Antwerpen en in het zuiden van de provincies Namen en Luxemburg sneeuwt het wat harder. Op veel plaatsen is het ook nevelig. De temperaturen liggen tussen -6 graden in de Hoge Venen en +1 graad vlak aan zee. 09.16 uur Normale situatie op luchthaven CharleroiDe situatie op de luchthaven van Charleroi is ondanks de sneeuwval volledig normaal. Sinds vorige week activeerde de luchthaven haar winterplan, zo meldt David Gering, woordvoerder van Brussels South Charleroi Airport. Hij roept passagiers wel op om op tijd naar de luchthaven te vertrekken.

08.59 uur Er valt nog lichte sneeuwIn de loop van de dag kan het nog licht blijven sneeuwen. Vooral in het oosten van het land valt er nog sneeuw.

08.53 uur Drukste ochtendspits ooit in NederlandNederland beleeft de drukste ochtendspits ooit. Rond 8.30 uur stond er meer dan 1.000 kilometer file als gevolg van de sneeuw, meldt de Nederlandse verkeersdienst ANWB. Het oude record dateert van 8 februari 1999, toen er 975 file stond in de

ochtendspits.

Met name de metropoolregio Randstad is getroffen. Op de grote wegen is er door de hevige sneeuwval geen doorkomen aan, meldt de ANWB. Honderden strooiwagens en sneeuwschuivers zijn druk bezig de wegen begaanbaar te maken. Desondanks adviseren de ANWB en Rijkswaterstaat automobilisten om niet meer de weg op te gaan.

De politie van Den Haag spreekt van een verkeersinfarct in de stad. Als gevolg van de sneeuw en gladheid hebben zich tientallen aanrijdingen voorgedaan. Ook het tramverkeer heeft last van de sneeuw. Vervoerbedrijf HTM besloot van te voren vier tramlijnen uit de dienst te halen om alle aandacht op de overige tramlijnen te richten. Die trams rijden desondanks met flinke vertraging.

Ook het treinverkeer heeft last van het winterse weer. Op de trajecten Den Haag-Gouda en Den Haag-Rotterdam vielen treinen uit door sneeuw. De storingen kwamen bovenop de reeds aangepaste dienstregeling van de NS.

Volgens weerbureau Meteovista trekt het sneeuwfront heel langzaam over het land. Het sneeuwgebied zal komende nacht via het zuidoosten het land verlaten. Het noorden van het land ontspringt de dans.

Het vliegverkeer lijkt minder last te hebben van de sneeuw. Op Schiphol zijn wel enkele vluchten vertraagd en geannuleerd maar van chaos is geen sprake.

08.36 uur 10 centimeter sneeuw

Het dikste sneeuwtapijt in België is gemeten in Semmerzake, met 11 centimeter. Plaatselijk kan door opwaaiing de sneeuwlaag evenwel nog dikker zijn.

Volgens weerman Eddy De Mey bedraagt de sneeuwdikte in de regio ten westen van de Schelde globaal 10 centimeter. In Midden-België wordt 3 tot 6 centimeter sneeuw gemeten, in het oosten globaal 3 centimeter of minder. In Laag- en Midden-België komt er nog 1 tot 2 cm sneeuw bij, ten zuiden van Samber en Maas 2 tot 5 cm.

08.32 uur Dikste sneeuwtapijt aan zee sinds 1985

Op de luchthaven van Oostende is 10 centimeter sneeuw gemeten. Een dergelijk sneeuwtapijt kwam sinds 30 december 1985 niet meer voor. Toen viel er 12 centimeter in Oostende en 14 centimeter in Koksijde. Dat melden weermannen Eddy De Mey en David Dehenauw. Door de soms positieve temperaturen tijdens de nacht is er in Oostende maar 5 centimeter sneeuw meer over.

08.24 uur: 840 kilometer file in NederlandOok Nederland heeft te maken met een sneeuwfront dat heel langzaam over het land trekt. Dat meldt een woordvoerder van de weerdienst Meteovista. Door het winterse weer is ook het trein- en autoverkeer in Nederland verstoord.

Door het winterse weer zijn in Zuid-Holland enkele treinen uitgevallen op de trajecten Den Haag - Gouda en Den Haag - Rotterdam. Dat melden de Nederlandse Spoorwegen (NS). De NS besloot eerder al minder treinen in te zetten omwille van de sneeuwval. Daarnaast stond rond 08.00 uur meer dan 840 kilometer file op de Nederlandse wegen.

De Nederlandse verkeersdienst ANWB en de Rijkswaterstaat adviseren automobilisten om niet meer de weg op te gaan. "Er is geen doorkomen aan, behalve in het noorden van het land. Daar ligt geen sneeuw", aldus een woordvoerder van de ANWB.

08.05 uur: De Lijn ondervindt problemen in Antwerpen en in de WesthoekIn de provincie Antwerpen houden reizigers best rekening met vertragingen tot een kwartier. Op Linkeroever ontspoorde een tram. Tramlijnen 3, 5, 9 en 15 worden omgeleid. Op het traject vanaf station Astrid tot Zwijndrecht rijden vervangende pendelbussen.

In de provincie West-Vlaanderen rijden in de regio Kortrijk-Ieper en de Westhoek de bussen met een vertraging van tien tot dertig minuten. In de regio's Brugge en Oostende rijdt een op de drie bussen met een kleine vertraging. De kusttrams rijden volgens het boekje.

08.02 uur: Er zijn meer problemen op de secundaire wegen dan op de snelwegen. 08.00 uur 'Het had veel erger kunnen zijn''De files zijn veel vroeger begonnen, maar het had veel erger kunnen zijn,' zegt VRT-verkeersanker Bart Suy op Radio 1. 'Dat komt omdat er goed gestrooid is en omdat veel mensen hun voorzorgen hebben genomen.'

07.57 uur: Omwille van de sneeuw wordt het kernkabinet van vanochtend uitgesteld tot half 1. Er staat maar één punt op de agenda: de deelname van ons land aan de militaire actie in Mali. 07.54 uur Er rijden geen trams tussen Antwerpen Centrum en Linkeroever. 07.48 uur Hier en daar zorgde de sneeuwval voor ongevallen, met heel wat problemen tot gevolg in Ranst en De Pinte, meldt het Verkeerscentrum. 07.42 uur In Asse en omgeving rijden geen bussen uit, maar dat heeft niks te maken met de sneeuw. De buschauffeurs zijn er in staking. 07. 32 uur Trams en bussen in Brussel rijden zo goed als normaalHet openbaar vervoer in Brussel is zo goed als normaal operationeel, ondanks de sneeuwval. Dat is vernomen van een woordvoerster van de MIVB. "De trams en bussen rijden momenteel normaal. Er zijn geen vertragingen", klinkt het.

Toch zijn vertragingen zeker niet uit te sluiten tijdens de spits."Het is niet uitzonderlijk dat voertuigen bij deze weersomstandigheden geblokkeerd raken op de sporen", aldus woordvoerster An Van Hamme.

De MIVB nam preventieve maatregelen en activeerde zijn winterplan.

07. 28 uur: De files komen vroeger op gang dan normaal en ze zijn langer 07.24 uur: Blijf thuis als je niet echt weg moetHet Vlaams Verkeerscentrum en de federale politie raden weggebruikers aan om hun verplaatsingen indien mogelijk uit te stellen tot na de ochtendspits.

07.18 uur: Er staat 662 kilometer file op de snelwegen in heel het land.Vooral in West-Vlaanderen is het nog moeilijk rijden. In de rest van het land is er overal één tot twee rijstroken bereidbaar. Op- en afritten blijven gevaarlijk glad.

07.08 uur: Luchthaven Zaventem volledig operationeel

De luchthaven van Zaventem is volledig operationeel en zo goed als normaal beschikbaar. "Er is afgelopen nacht duidelijk meer sneeuw gevallen dan we verwacht hadden, maar de start- en landingsbanen zijn geruimd en kunnen normaal gebruikt worden", zegt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport.

Volgens de woordvoerder zijn wel vertragingen mogelijk doordat vliegtuigen ontijzeld moeten worden. Brussels Airport roept passagiers op om tijdig naar de luchthaven te vertrekken.

07.02 uur: Frank Deboosere: Het wordt diepvrieskoud

De sneeuw is gevallen zoals voorspeld, zegt Frank Deboosere in het nieuws op Radio 1.'In West-Vlaanderen viel tot 10 centimeter sneeuw, in het oosten van het land viel wat minder.'

Volgens Deboosere is er deze voormiddag nog sneeuwval mogelijk. Na de middag krijgen we helder weer.

Vannacht zakken de temperaturen. 'Het wordt diepvrieskoud. Het kwik daalt van min 5 tot min 10.

06.45 uur: In Schaarbeek is een tram tot stilstand gekomen nadat een vrachtwagen een ongeval veroorzaakte op de tramsporen. Alle reizigers zijn uitgestapt. Ze zetten hun reis te voet verder. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de halte Waelhem. 06.23 uur Strooidiensten blijven uitrijden"De strooidiensten zullen de komende uren en de rest van de dag blijven werken om de autosnelwegen en gewestwegen opnieuw in normale toestand te krijgen", luidt het in een persbericht van het Agentschap Wegen en Verkeer.

06.10 uur Het treinverkeer is probleemloos op gang gekomen ondanks de hevige sneeuwval. De sneeuwploegen blijven paraat om in actie te schieten bij eventuele nieuwe sneeuwbuien. Dat werd vernomen van Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken.

Maandagavond raakte een zevental treinen geblokkeerd in stations door de sneeuw, vooral in West-Vlaanderen. "Maar dinsdagochtend zijn er voorlopig geen problemen te melden naar aanleiding van het winterweer", aldus de woordvoerder van de spoorinfrastructuurbeheerder.

Op vele perrons is de sneeuw ook geruimd en werd er gestrooid, voegt hij nog toe. De eerste treinen vetrokken rond 4 uur. De ochtendspits op het spoor duurt to ongeveer 9 uur.

06.08 uur: De ellende begon gisteravond al. Om 23 uur stond er in heel het land 680 kilometer file. Voor dat uur is dat een primeur. De sneeuw kwam het land binnen via het westen. De sneeuwval was het hevigst in West-Vlaanderen.

06.07 uur: De voorbije nacht werd bijna 2.900 ton zout gestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Desondanks kunnen wegen nog erg moeilijk berijdbaar zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale politie raden weggebruikers aan om hun verplaatsingen indien mogelijk uit te stellen tot na de ochtendspits.

06.05 uur: In heel het land liggen de wegen er glad bij. Al van voor 6 uur stonden auto's op snelwegen in de file.

06.00 uur: Goeiemorgen. Welkom bij de liveblog van Knack.be over de sneeuw die in heel het land de ochtenspits in de war stuurt.

Onze partners