Smog in China treft gebied dat veertig keer zo groot is als België

30/01/13 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:05

Bijna 14 procent van het Chinese grondgebied, ongeveer 1,3 miljoen vierkante kilometer, wordt momenteel met smog bedekt. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie voor Milieubescherming, zo meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Smog in China treft gebied dat veertig keer zo groot is als België

© reuters

Niet alleen de hoofdstad Peking, maar ook de provincies Hebei, Shandong, Shanxi en Jiangsu zijn momenteel gehuld in een dichte mist van schadelijke stofdeeltjes. Het gaat om een gebied dat ongeveer veertig keer zo groot is als België.

Volgens de Amerikaanse ambassade wordt er woensdag in de hoofdstad een concentratie van meer dan 300 microgram fijn stof (PM2,5) per kubieke meter gemeten. Dat is maar liefst vijftien keer meer dan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens de regering wordt de smog, die sinds half januari de hoofdstad teistert, veroorzaakt door de luchtvervuiling, in combinatie met de weersomstandigheden.

Milieu-experts wijzen evenwel op het grote belang van de vervuiling. Daarbij wordt onder meer het massaal gebruik van steenkool aangehaald. Vooral in de provincies Hebei, Shandong en Shanxi ligt het gebruik en de productie van steenkool erg hoog. "We moeten duidelijke en doeltreffende maatregelen om de industriële herstructurering te versnellen en om energie te besparen en de uitstoot te verminderen", had premier Wen Jiabao daarover dinsdag nog verklaard, volgens de staatsmedia.

In Peking had het bestuur woensdag al maatregelen genomen tegen de luchtvervuiling. Zo beperkt de overheid het wagengebruik en worden er 103 fabrieken gesloten op de dagen dat er een grote mate van luchtvervuiling wordt opgetekend. (Belga/KS)

Onze partners