Smeltende gletsjers doen zeespiegel sterk stijgen

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Het afsmelten van gletsjers door klimaatverandering draagt even veel bij tot de stijging van de zeespiegel als smeltend ijs op Groenland en Antarctica. Dat staat in een nieuwe studie.

De studie bekeek gletsjers die niet verbonden zijn aan de ijskappen van Groenland en Antarctica. Omdat die gletsjers veel kleiner zijn, krijgen ze doorgaans niet zoveel aandacht.

Termijngevolgen nog niet duidelijk

Uit een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke vakblad Science blijkt nu echter dat de gletsjers meer dan gedacht bijdragen aan de jaarlijkse stijging van de zeespiegel. Tussen 2003 en 2009 stroomde er 260 miljard ton smeltwater van gletsjers de oceanen in, goed voor een jaarlijkse extra stijging van 0.7 millimeter. Dat is even veel als Groenland en Antarctica.

Dat verandert de schattingen van de stijging van de zeespiegel op korte termijn niet, maar zal het op langere termijn wel doen, al is nog niet duidelijk hoe. Voor de studie werden zowel grond- als satellietmetingen gebruikt.

“We weten niet helemaal wat de implicaties zullen zijn tot onze schattingen in de modellen zijn ingevoerd”, zei hoofdauteur van de studie Alex Gardner van de Clark-universiteit in Massachusetts aan de gespecialiseerde website Climate Central. .

Drinkwater

Volgens de meest gangbare schattingen zal het zeeniveau tegen het einde van deze eeuw met ongeveer een meter stijgen. Dat heeft vooral tot gevolg dat stormvloeden die gepaard gaan met orkanen groter worden. Waart dat toe kan leiden, was te zien de orkanen Katrina en Sandy die respectievelijk New Orleans en New York onder water zetten in 2005 en 2012. Zulke rampen dreigen vaker te gaan voorkomen.

Het afsmelten van de gletsjers is ook een probleem omdat ze honderden miljoenen mensen van drinkwater voorzien. Dat is vooral bedreigend voor regio’s zoals de Himalaya in Azië, de Andes in Zuid-Amerika en het westen van de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content