Sleepnetten ploegen zeebodem om

© Reuters

Sleepnetten van vissersschepen veranderen het uitzicht van de zeebodem zeer grondig. Een studie in het gerenommeerde tijdschrift Nature laat zien hoe de netten een even grote impact hebben als stormen.

Aan de hand van reliëfkaarten in hoge resolutie en satellietgegevens van schepen onderzochten wetenschappers een stukje bodem van de Middellandse Zee, 100 kilometer voor de kust van Barcelona. Vissersschepen gebruiken er honderden meters lange sleepnetten die tot de bodem reiken.

Het was al bekend dat deze niet-selectieve manier van vissen (trawlvisserij) een grote impact heeft op de visbestanden. Uit de nieuwe studie blijkt dat ook de zeebodem zelf grondig verandert na de passage van de zware netten. In het onderzochte deel speelt de getijde- en golfwerking geen rol op grote diepte.

Omploegen van een akker

De trawlnetten woelen het sediment om. Bij kloven en ravijnen ontstaan zo grote sedimentstromen. De verplaatste zand- en andere deeltjes bezinken in de diepere delen van het ravijn, dat zo steeds minder diep wordt. Er wordt evenveel sediment verplaatst als bij een storm, zeggen de onderzoekers van de Universiteit van Barcelona en het Instituut voor Mariene Wetenschappen in dezelfde stad.

De sedimentverplaatsing vlakt de oneffenheden in de zeebodem uit. Daardoor wordt “de morfologie van de diepzeebodem minder ruig na verloop van tijd, waardoor de oorspronkelijke complexiteit vermindert.” De onderzoekers vergelijken het met het omploegen van een akker.

Volgens hen heeft de industrialisering van de vissersvloten het uitzicht van de zeebodem de laatste decennia grondig beïnvloed. Doordat deze manier van vissen over de hele wereld wordt toegepast, zal deze evolutie aanhouden, verwachten ze. (IPS/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content