Slechtvalken broeden opnieuw in Brusselse kathedraal

03/04/12 om 14:59 - Bijgewerkt om 14:59

Voor het achtste jaar op rij koos een koppel slechtvalken een van de torens van de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in uit om er hun eieren uit te broeden.

Slechtvalken broeden opnieuw in Brusselse kathedraal

© Reuters

Voor het achtste jaar op rij heeft een koppel slechtvalken een van de torens van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in het centrum van Brussel uitgekozen om er hun eieren uit te broeden.

Sinds begin maart broeden de vogels er drie eieren uit, zo heeft het Museum voor Natuurwetenschappen meegedeeld. Van 9 april tot 27 mei kunnen de slechtvalken dag en nacht geobserveerd worden op twee televisieschermen op het voorplein aan de kathedraal. De valkenobservatiepost is geïnstalleerd door de ornithologen van het Museum voor Natuurwetenschappen.

Camera's die op het nest gericht zijn, sturen beelden naar de schermen achter de ramen van de observatiepost. Het uitkomen van de eieren wordt rond 10 april verwacht.

Sterke comeback slechtvalken

De slechtvalk was in het begin van de jaren 1970 volledig uit België verdwenen. Een verbod op de gevaarlijkste pesticiden, een afdoende wetgeving (Europese richtlijnen) en verscheidene beschermingsprogramma's in Europa hebben ervoor gezorgd dat het stilaan beter ging met de soort, legt het Museum voor Natuurwetenschappen in de mededeling uit.

"In 1994 zagen we weer slechtvalken in België en nu heeft de soort een echte comeback gemaakt. In België nestelen er ongeveer 90 paartjes slechtvalken, waarvan zes in Brussel." (Belga/SD)


Het publiek kan het nest ook volgen op www.slechtvalken.be. In 2011 kreeg de website aandacht van 372.766 bezoekers uit 81 landen op alle continenten.

De ornithologen verwelkomen de mensen ter plekke van dinsdag tot en met zondag van 12 tot 18 uur. In 2011 werd de observatiepost door meer dan 20.000 mensen bezocht.

Onze partners