Slangen denken energievriendelijk

22/03/12 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

Wurgslangen voelen perfect aan wanneer hun prooien sterven.

Slangen denken energievriendelijk

© Reuters

Het is onwaarschijnlijk wat een kracht een wurgslang uit haar gespierde lijf kan persen om een prooi dood te nijpen. Maar zelfs slangen moeten energievriendelijk denken. Volgens het vakblad Biology Letters volgen boa's nauwgezet op hoe veel (of in dit geval vooral: hoe weinig) leven er nog in een prooi zit. Want het zou natuurlijk te gek zijn dat ze blijven wurgen als het al lang niet meer nodig is.

Het inzicht volgde uit een goed doordacht experiment waarin net gedode ratten een klein kunsthart ingeplant kregen, dat op commando van de onderzoekers kon kloppen of stoppen met kloppen. De dieren blijken goed te voelen of een hart al dan niet klopt. Bij ratten met een kloppend hart wurgden ze dubbel zo lang en meer dan dubbel zo hard dan bij ratten waarvan ze geen hartkloppingen konden voelen.

Als er tijdens een experiment plotseling een stop in de hartslag werd geïnduceerd, losten de slangen bijna automatisch hun greep, ongetwijfeld in de veronderstelling dat het niet meer nodig was te wurgen, en dat de echte maaltijd kon beginnen. (DD)

Lees meer over:

Onze partners