Slakken onthullen oude menselijke migratiestromen

De grote genetische gelijkenis tussen slakken in Zuid-Europa en Ierland wijst op een grote migratie van de mens tijdens de steentijd.

Wetenschappers van de universiteit van Nottingham bestudeerden het DNA van gewone tuinslakken in heel Europa. Ze ontdekten dat gewone tuinslakken met een groot witgerand slakkenhuis in Ierland genetisch bijna identiek zijn aan slakken in de Pyreneeën in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje, zo schrijft de BBC. De resultaten van het onderzoek zijn te lezen in het vakblad PLOS One.

Reis per boot
Volgens de wetenschappers reisden de slakken met de mens in de steentijd per boot van Zuid-Europa naar Ierland. 8000 jaar geleden migreerden mensen van Zuid-Europa naar Ierland. Ze verplaatsten zich op het water via rivieren en via de Atlantische oceaan. De slakken zijn dus een overblijfsel van de lange reis van onze voorouders. Uit analyse van fossielen blijkt dat de slakken in Zuid-Europa al tienduizenden jaren vroeger leefden dan in Ierland.

De wetenschappers denken dat de dieren toevallig op de boten terechtkwamen of dat ze gebruikt werden als voedsel. 8000 jaar geleden aten inwoners in de Pyreneeën immers regelmatig slakken.

Mogelijk maakten er nog meer dieren duizenden jaren geleden dezelfde verplaatsing van Zuid-Europa naar Ierland. Er leven vele wilde diersoorten in Ierland die afwezig zijn in de rest van Groot-Brittannië maar wel op het Iberisch Schiereiland leven. Jarenlang was dit een mysterie voor biologen. Volgens de geneticus Dan Bradley zouden alle Ierse dieren die niet kunnen zwemmen of vliegen, per boot in Ierland beland kunnen zijn.

Over de migratie van de mens tijdens de steentijd is nog niet veel bekend. Vroegere genetische studies toonden ook al duidelijke gelijkenissen aan tussen de bevolking in Ierland en Zuid-Europa. Verder wetenschappelijk onderzoek moet meer details over de migratie van de mens van duizenden jaren geleden onthullen. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content