Seattle krijgt 'eetbaar bos'

29/02/12 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

In het Amerikaanse Seattle komt een "eetbaar bos" met fruit- en notenbomen en allerlei struiken waar de inwoners zelf kunnen rondscharrelen op zoek naar eten. Het is meteen het grootste in zijn soort in de VS.

Seattle krijgt 'eetbaar bos'

© Reuters

Het drie hectare grote Beacon Food Forest moet "een oase van publiek voedsel" worden. Een pad voert langs de verschillende delen van het nieuwe bos: een stuk met grote noten- en kastanjebomen, naast een deel met appel- en moerbeibomen. Doorheen het bos groeien ook allerlei struiken, klimplanten en kruiden.

Centraal is het ontwerp staat de "permacultuur", een duurzaam ecosysteem dat producten oplevert voor de mens. In een voedselbos is zoveel mogelijk eet- of bruikbaar, van de wortels in de grond tot vruchten in het bladerdek van de bomen.

Leslokaal in het woud

De inwoners van Seattle mogen in het park vrij naar voedsel zoeken. Er komt centraal in het park ook een leslokaaltje waar scholieren workshops kunnen volgen over de rijkdommen van het woud.

Het idee voor het bos ontstond tijdens een cursus over permacultuur die in de buurt werd georganiseerd. Enthousiaste deelnemers richtten een comité op en voerden campagne in de wijk Beacon Hill om steun te ronselen voor een voedselbos.

Om alle buurtbewoners warm te maken voor het project, moesten de initiatiefnemers wel met tegenzin ook meer traditionele elementen toelaten, zoals speeltuintjes en barbecuehoekjes. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners