Sea Shepherd doet warme oproep voor vrijlating stichter Watson

16/05/12 om 08:17 - Bijgewerkt om 08:17

Paul Watson, de stichter van Sea Shepherd, zou door Duitsland uitgeleverd worden aan Costa Rica. De organisatie roept sympathisanten nu op om de Duitse minister van Justitie te overtuigen die beslissing ongedaan te maken.

Sea Shepherd doet warme oproep voor vrijlating stichter Watson

© AFP

Paul Watson, de 61-jarige stichter van Sea Shepherd, de militante organisatie die onder meer actie voert tegen de walvisjacht en de jacht op zeehonden, werd midden mei in het Duitse Frankfurt in hechtenis genomen. Er wordt hem verweten het scheepvaartverkeer geschonden te hebben.

In 2002 zou hij in de wateren voor de kust van Guatemala de crew van een schip uit Costa Rica bedreigd hebben en met een waterkanon aangevallen hebben. Costa Rica wil de uitlevering van Watson.

Watson was in transit in Frankfurt en wilde aanvankelijk naar Frankrijk doorreizen, en vervolgens terugkeren naar Duitsland om er lezingen te geven, aldus Olav Jost, een Duits lid van Sea Shepherd, die hem tijdens de eerste uren van zijn arrestatie op de luchthaven gezelschap hield.

Oproep Sea Shepherd
Volgens de organisatie zou de Duitse overheid besloten hebben om in te gaan op het uitleveringsverzoek van Costa Rica. Hij zou daar berecht worden voor de hem ten laste gelegde daden die dateren van 2002. De Sea Shepherd legt zich niet zomaar bij de beslissing van de Duitse overheid neer en wil de minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, vooralsnog overtuigen om niet in te gaan op het uitleveringsverzoek.

De organisatie heeft op haar website een warme oproep gelanceerd voor sympathisanten om massaal brieven te richten aan de desbetreffende minister.

De organisatie vreest dat Paul Watson geen eerlijk proces in Costa Rica zal krijgen. Nog volgens de organisatie is het internationaal aanhoudingsmandaat politiek gekleurd en moet het daarom door de Duitse overheid worden genegeerd. (INM)

Onze partners