's Werelds kleinste dolfijn met uitsterven bedreigd

29/09/11 om 17:21 - Bijgewerkt om 17:21

Elk jaar verdwijnen naar schatting meer dan 40 Maui-dolfijnen in de vissersnetten.

's Werelds kleinste dolfijn met uitsterven bedreigd

Nog slechts een honderdtal exemplaren van de maui-dolfijn, 's werelds kleinste dolfijnensoort, zwemt rond in de wateren voor het Nieuw-Zeelandse Noordereiland.

Daarmee is 's werelds zeldzaamste dolfijn volgens natuurbeschermers acuut met uitsterving bedreigd. De organisatie Nabu International heeft nu op een internationaal soortenbeschermingsconferentie in het Schotse Aberdeen alarm geslagen. De dieren moeten beter beschermd worden, de visserij met sleep- en warrelnetten waarin de dolfijnen als bijvangst vastgeraken, moet stopgezet worden.

Voor Nieuw-Zeeland is de populatie van de uitsluitend daar levende Hector-dolfijn van ooit 29.000 sinds de invoering van de sleepnetvisserij in de jaren zeventig naar minder dan 8.000 teruggevallen. De Maui-dolfijn is een ondersoort van de Hector-dolfijn. Elk jaar verdwijnen naar schatting meer dan 40 van deze zeezoogdieren in de vissersnetten. "Dat is twintig maal meer dan de soort verdragen kan", deelde Nabu International donderdag mee.

De beschermingsmaatregelen van Nieuw-Zeeland zijn lang niet voldoende. De dolfijnen vermenigvuldigen zich volgens de natuurbeschermers slechts erg langzaam. Ze hebben zes tot negen jaar nodig vooraleer ze geslachtsrijp zijn. De wijfjes krijgen slechts alle twee tot vier jaar jongen. (Belga/INM)

Onze partners