Risico op aardbeving grootst in Guatemala-Stad en San Salvador

29/04/12 om 09:55 - Bijgewerkt om 09:55

In het seismisch zeer gevoelige Centraal-Amerika is het risico op een zware aardbeving het grootst in Guatemala-Stad en San Salvador. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van seismologen.

Risico op aardbeving grootst in Guatemala-Stad en San Salvador

© Reuters

Seismologen uit Centraal-Amerika, Noorwegen en Spanje gingen voor verschillende zones in Centraal-Amerika na hoe zwaar aardbevingen er konden zijn. Ze analyseerden daarvoor onder meer historische gegevens over aardbevingen van de laatste vijfhonderd jaar. Ze berekenden ook over welke afstand de energie die de aardbeving teweegbrengt, schade kan veroorzaken.

De meest kwetsbare delen van Centraal-Amerika zijn de kust van de Stille Oceaan (waar de Cocos- en Caraïbische plaat over elkaar schuiven), de vulkaanketen in het zuiden van de Centraal-Amerika en de Panamabreuk in het zuidwesten van Panama.

Het dichtst bij deze risicogebieden bevinden zich de hoofdsteden van Guatemala en El Salvador, respectievelijk Guatemala-Stad en San Salvador. Ook San José en Managua, de hoofdsteden van respectievelijk Costa Rica en Nicaragua, lopen risico.

Lemen huizen

Deze gegevens zijn nuttig voor infrastructuurwerken. De landen in Centraal-Amerika hebben in dat verband al normen opgelegd maar vaak wordt nog gebouwd zonder bouwplan, zegt Álvaro Climent van het Nationaal Seismologisch Netwerk van Costa Rica, een van de auteurs van het rapport.

In de steden in Guatemala bijvoorbeeld zijn de constructies doorgaans goed gebouwd, maar op het platteland wordt nog steeds met leem gebouwd en die huizen zullen een zware aardbeving niet overleven, zegt Enrique Molina van het Instituut voor Seismologie van Guatemala, die eveneens aan het rapport meewerkte. Bij de grote aardbeving van 1976 werden duizenden Guatemalteken op het platteland dakloos omdat hun lemen woning vernietigd was.

23.000 doden De laatste decennia heeft Centraal-Amerika een hele reeks zware aardschokken te verwerken gekregen. Managua werd in 1972 grotendeels verwoest, met vijfduizend doden als gevolg; veertig jaar voordien was de stad ook al eens zeer zwaar getroffen. Guatemala was in 1976 aan de beurt (minstens 23.000 doden), San Salvador in 1986 (minstens 1000 doden), Costa Rica in 1991 (47 doden), 1999, 2004 (8 doden) en 2009 (40 doden), Honduras in 1999 en 2009 (7 doden). In El Salvador beefde de aarde tot twee keer toe in een maand in 2001 (minstens 1100 doden).

Centraal-Amerika, de landengte tussen Noord- en Zuid-Amerika, maakt deel uit van Midden-Amerika, een van de seismisch meest actieve gebieden ter wereld. Bij een aardbeving in 1985 in Mexico vielen bijna tienduizend slachtoffers. De aardbeving in Haïti, in het Caraïbische gebied, twee jaar geleden kostte aan meer dan driehonderdduizend mensen het leven.

De studie verscheen in het Bulletin of the Seismological Society of America. De internationale samenwerking tussen seismologen rond de risico's in Centraal-Amerika kwam er onder impuls van het Noorse Ontwikkelingsagentschap (Norad). (IPS)

Lees meer over:

Onze partners