Reuzenpanda geboren in Paira Daiza

02/06/16 om 09:07 - Bijgewerkt om 11:07

Reuzenpanda Hao Hao is in Pairi Daiza bevallen. Dat heeft het dierenpark samen met het China Conservation and Research Center for the Giant Panda laten weten.

Reuzenpanda geboren in Paira Daiza

Panda © Pairi Daiza

Reuzenpanda Hao Hao is woensdagnacht bevallen van een baby in Pairi Daiza. Dat meldt het dierenpark.

De reuzenpanda bevindt zich op de IUCN Redlist van bedreigde diersoorten. "In het wild zijn er minder dan 2.000 panda's te vinden en dat maakt dat elke geboorte van cruciaal belang is voor het behoud van de soort", klinkt het.

Tot heden zijn er maar twee Europese landen die dankzij de hulp van China geslaagd zijn in hun pogingen tot voortplanting van de soort: Oostenrijk en Spanje. België is dus het derde land in Europa dat een pandababy mag verwelkomen.

171 gram

Zakenman Marc Coucke, sinds kort mede-eigenaar van het dierenpark, laat op Twitter weten dat de kleine panda 171 gram weegt en al drinkt. "Ziet er goed uit qua overlevingskans", dixit Coucke, die Pairi Daiza in april samen met oprichter Eric Domb van de beurs haalde.

De babypanda werd verwekt via een dubbele kunstmatige inseminatie uitgevoerd met het sperma van Xing Hui, de tweede panda van Pairi Daiza. Het delicate proces werd begeleid door een Chinese dierenarts en de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent. In mei doken de eerste tekenen van zwangerschap op, maar het was nog onzeker of er een baby in aantocht was.

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners