Reuzenhaai gezien voor Belgische kust

24/07/12 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

Voor de kust van De Panne, in de buurt van pootjesbaders, is een reuzenhaai gezien. Om paniek bij zwemmers te vermijden werd het dier naar diepere wateren begeleid.

Reuzenhaai gezien voor Belgische kust

© ThinkStock

Dat meldt natuurbericht.be. De reuzenhaai is de tweede grootste vissoort te wereld. Het dier eet plankton.

Jong dier

Filiep Jongbloet, adjunct-hoofdredder van De Panne, kreeg een melding van een van de redders die voor de kust een haai had gespot. Jongbloet werd met een reddingsboot ter plaatse gebracht en nam foto's van het jonge dier van amper twee meter lang.

Marien bioloog Jan Haelters determineerde het dier als een reuzenhaai. "Deze soort komt wereldwijd voor in koude en gematigde delen van de oceanen en aanpalende zeeën, waaronder de Middellandse Zee", leggen Jan Haelters en Dominique Verbelen (Natuurpunt) uit. "Volwassen exemplaren worden tussen de zes en de acht meter, met uitschieters tot ruim twaalf meter."

Zeldzaam in BelgiëTijdens de zomermaanden worden reuzenhaaien in Noord-Europese wateren vaak aan de oppervlakte waargenomen. In het Verenigd Koninkrijk wordt de soort vooral gezien rond Cornwall, Devon en de Ierse Zee.

In België blijven reuzenhaaien echter een zeldzaamheid. De vorige waarneming van een levende reuzenhaai dateert van 21 oktober 2011, toen ten noorden van de Bligh Bank een dier werd gezien vanuit een toezichtshelikopter.

Beschermde soort

Reuzenhaaien zijn volgens een Europese verordening volledig beschermd en ook de verkoop binnen de EU is volledig verboden. Op de Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) wordt de soort opgenomen in de categorie 'kwetsbaar'. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners