Reuzenhaai gespot voor Belgische kust

22/10/11 om 09:41 - Bijgewerkt om 09:41

Voor de Belgische kust is een reuzenhaai gespot. Het gaat om een zeer uitzonderlijke waarneming.

De reuzenhaai is in de Noordzee gespot op 40 kilometer voor de Belgische kust ter hoogte van de Blighbank. De reusachtige vis is gezien vanuit een vliegtuig tijdens een controlevlucht van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). Volgens de waarnemers was hij meer dan drie meter lang.

Wijdopengesperde bek

De reuzenhaai (Cetorhinus maximus in het latijn of Basking shark in het Engels) is de op één na grootste vis. Hij moet alleen de walvishaai laten voorgaan. Het gaat om een zeer indrukwekkende en op het eerste zicht angstaanjagende verschijning, maar het dier is absoluut ongevaarlijk voor de mens. Het eet enkel plankton. Hij zwemt rond met wijdopengesperde bek om grote hoeveelheden water te filteren op plankton.

Rugvin boven water

Net als de walvishaai is de reuzenhaai een absolute topper op het verlanglijstje van duikers om er dichtbij te komen of er mee te zwemmen. De vis zwemt vaak net onder het wateroppervlak waarbij alleen zijn rugvin boven water komt, het typische beeld van een haai dat vaak in films wordt uitgedragen.

Populair bij spotters

De vis komt bijna niet voor in de buurt van ons land. De waarneming is dan ook zeer uitzonderlijk. Hij zwemt wel vaker voor de Britse kusten waar hij erg populair is bij spotters. De reuzenhaai komt voor in alle wereldzeeën met een gematigd klimaat. Toch is het een bedreigde diersoort als gevolg van overbevissing en door de grote vraag (vooral uit Azië) naar haaienvinnen. (EE)

Lees meer over:

Onze partners