Red uw groenten van de koelkast

12/10/11 om 10:40 - Bijgewerkt om 10:40

Met haar project Save Food from the Fridge probeert de ontwerpster Jihyun Ryou oude bewaartechnieken nieuw leven in te blazen.

Red uw groenten van de koelkast

Lees het volledige artikel over Save Food from the Fridge in Knack Weekend van 12 oktober.

Onze ijskasten en diepvriezers slokken flink wat energie op, terwijl veel van de levensmiddelen die we erin opbergen eigenlijk niet zo koud bewaard hoeven te worden, sommige zelfs beter niet. Dat is in een notendop de boodschap die de 31-jarige Nederlands-Koreaanse ontwerpster Jihyun Ryou met haar Save Food from the Fridge-project wil communiceren. An Bogaerts had voor Knack Weekend een gesprek met haar.

"We leven niet meer samen met onze ouders en grootouders," aldus Ryou, "op die manier eindigt de mondelinge overdracht van erg praktische kennis." En bovendien maakt onze koelkast ons intellectueel lui: "De koelkast doet onze wijsheid verstommen. Voor zowat alle acties in ons leven rekenen we op technologie, en zo verliezen we de mogelijkheid om zélf nog dingen te doen. Waarom moeten we koelkasten almaar groter en groter maken? Niemand lijkt zich nog echt af te vragen of ze er wel zo'n grote nodig hebben. Op zijn minst kunnen we een kleinere koelkast beginnen te gebruiken."

En dus ging ze op zoek naar oude milieu- en voedselvriendelijke bewaartechnieken: ze sprak uitgebreid met haar eigen grootouders, las er negentiende-eeuwse kookboeken op na, en checkte de wetenschappelijke literatuur. Het resulteerde in een doordacht rekkensysteem. Jihyun Ryou: "Aardappelen blijven langer vers in de buurt van appelen. Bovendien worden aardappelen het best in het donker bewaard. Voeg dat allemaal samen en mijn eerste rek is de logica zelve: een afgedekte ruimte voor de aardappelen, met openingen naar de bovenliggende appelschaal."

Ook voor fruit bedacht ze een handig systeem: een geperforeerde schaal met daaronder een waterreservoir dat het fruit fris en vochtig houdt. Een ander weetje dat ze toepast in een rek: "Prei en wortelen blijven langer vers als ze rechtop staan."

Rijke eetcultuur

Eind deze maand is Jihyun Ryou een van de deelnemers aan de groepstentoonstelling 'Toegepast 16' in Z33 in Hasselt. Ze toont er groenten die aan het verdwijnen zijn, zoals koolrabi, pastinaak of postelein: "Door het beperkte aanbod van de supermarkten verliezen we zoveel variëteiten, en de bijbehorende eetcultuur. Ze zijn nochtans waardevol om te behouden, en bovendien essentieel voor de veilige toekomst van ons voedsel: ze behoeden ons voor monocultuur."

Ze stelt de groenten in Hasselt tentoon samen met recepten om ze te bereiden en informatie over hun voedingswaarde en hoe ze te telen. "Mijn installatie zal iets zijn dat een restaurant, een galerie of zelfs een supermarkt zou kunnen gebruiken om die groenten te promoten. Het zou leuk zijn als mensen er vaker naar teruggrijpen."

Zowel Save Food from the Fridge als de promotiekits voor groenten die in de vergetelheid geraken, zijn lopende projecten, benadrukt de ontwerpster nog. (AB / JH)

Toegepast 16 loopt van 30 oktober tot 5 februari in Z 33, Zuivelmarkt 33 in Hasselt.

Onze partners