Recordaantal dode bruinvissen aangespoeld in 2013

Wanneer bruinvissen in warrel- en kieuwnetten verstrikt raken, stikken en verdrinken ze © Belga

Afgelopen jaar is een recordaantal van 128 dode bruinvissen aangespoeld aan de Belgische kust. Vele bruinvissen sterven als bijvangst tijdens het vissen met zogenaamde warrel- en kieuwnetten.

Natuurpunt vraagt daarom een onmiddellijk verbod op het gebruik van zulke netten door sportvissers. Voor professionele vissers vraagt de natuurvereniging om dringende maatregelen, zoals het gebruik van ‘pingers’ die onder water een waarschuwingsgeluid uitsturen.

De bruinvis, behorend tot de orde van de tandwalvissen, is de kleinste walvisachtige die in Europa voorkomt en kan tot 1,90 meter groot worden. De kleine dolfijnachtige is tevens een beschermde diersoort en geniet het strengste Europese beschermingsregime.

Vlaamse regering

Het gebruik van warrelnetten blijft een belangrijke doodsoorzaak bij bruinvissen. “Bruinvissen zijn zoogdieren en kunnen maar twee tot drie minuten onder water blijven”, zegt Nathalie De Snijder van Natuurpunt. “Wanneer ze in warrel- en kieuwnetten verstrikt raken, stikken en verdrinken ze.”

De netten worden zowel door professionele vissers op zee als door recreatieve strandvissers gebruikt en zien er een beetje uit als tennisnetten, die in een rij op de laagwaterlijn worden geplaatst. “Twaalf jaar geleden verbood de federale regering nochtans het gebruik van warrelnetten, maar die bepalingen gelden maar tot de laagwaterlijn. Het probleem is dat de netten juist tussen het strand en deze lijn geplaatst worden, en daar maken de Vlaamse regering en de burgemeesters van de kustplaatsen de dienst uit”, aldus nog Natuurpunt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content