‘Ratten steeds resistenter geboren tegen bestrijdingsmiddelen’

Uit onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) blijkt dat het aantal ratten dat resistent tegen bestrijdingsmiddelen geboren wordt, gedurende de laatste tien jaar is toegenomen.

Uit onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) blijkt dat het aantal ratten dat resistent tegen bestrijdingsmiddelen geboren wordt, gedurende de laatste tien jaar is toegenomen. Bovendien is een voor ons land nieuwe genetische mutatie gevonden.

“Meer en meer ratten zijn drager van een genetische wijziging of mutatie waardoor ze vanaf de geboorte resistent zijn”, verduidelijkt Kristof Baert (INBO). “Hierdoor sterven ze niet altijd na opname van een normale dosis vergif.”

In Vlaanderen is resistentie voornamelijk gekoppeld aan twee verschillende mutaties. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen steeg het gemiddelde percentage gemuteerde ratten tot net boven de 50 procent. Koploper in die provincies is het bekken van de Bovenschelde met 80 procent resistente ratten. “Een dergelijk genetisch voordeel, in combinatie met de voortplantingsdrang van de bruine rat, houdt het risico in dat de bestrijding ontoereikend wordt”, klinkt het.

In Limburg en Vlaams-Brabant was er een afname van het aantal resistente ratten in het Maasbekken en een status quo in het Demerbekken. In de provincie Antwerpen komt nagenoeg geen resistentie voor. In Maaseik werd echter wel een nieuwe, derde genetische mutatie gevonden. Deze mutatie, niet eerder geregistreerd in België, komt vooral voor in Denemarken, Duitsland en recent ook in Nederland.

Chemische cocktail

Vroeger werden ratten bestreden met allerlei chemische cocktails, momenteel met vergif op basis van anticoagulantia, die de bloedstolling remmen waardoor ratten uiteindelijk sterven. Dergelijke anticoagulantia zijn door hun trage werking en het bestaan van een tegengif relatief veilig voor de mens. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content