Publiek mag oceaanbodem helpen bestuderen

© Reuters

Amerikaanse oceanografen beschikken over zoveel beelden van de zeebodem dat ze die onmogelijk allemaal bestudeerd krijgen. Ze roepen daarom de hulp in van het publiek.

Meer dan veertig miljoen beelden hebben de oceanografen liggen, beelden die nog niet bestudeerd zijn. Ze zijn gemaakt door de HabCam, een soort onbemande onderzeeër van het Oceanografisch Instituut Woods Hole (WHOI) die 2,5 meter boven de zeebodem zweeft en zes tot tien beelden per seconde fotografeert.

Om de beelden sneller te verwerken vraagt het WHOI aan het publiek om te helpen kijken. De beelden worden allemaal online gezet. “Publieke medewerkers aan de website zullen kunnen zeggen of ze vissen, schelpdieren of andere organismen zien, ze kunnen de basisafmetingen geven, beschrijven of de zeebodem uit zand of grind bestaat, en of ze rotsen of andere interessante objecten zien”, zegt het WHOI.

Crowdsourcing

Door deze vorm van crowdsourcing zal het mogelijk worden de zeebodem zeer gedetailleerd in kaart te brengen, zegt het instituut. Tegelijk krijgt het publiek beelden te zien waar het anders geen toegang toe heeft.

Naarmate het publiek meer organismen en objecten identificeert, kunnen de wetenschappers ook software inzetten om dergelijke organismen en objecten automatisch op te sporen op beelden die nog niet onderzocht zijn.

Voor het project werd een nieuwe website gelanceerd, Seafloor Explorer. Op de startpagina is meteen te zien hoeveel beelden al geïdentificeerd zijn, met daarnaast de aantallen voor de vissen, schelpen, zeesterren en schaaldieren.

De website werd gebouwd in samenwerking met de Citizen Science Alliance (CSA), die al eerder interactieve wetenschappelijke websites lanceerde, vooral over astronomie, waarbij de hulp van het publiek wordt gevraagd. (IPS/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content