Prins Charles: 'We hebben te veel gevraagd van alle natuurlijke systemen'

21/01/16 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:54

Toen het thema milieubehoud nog vooral een item was van de zogenoemde 'geitenwollensokkengeneratie', kreeg die al steun van de toekomstige koning van Groot-Brittannië. Portret van een prins die tegen zere benen durft te schoppen.

Prins Charles: 'We hebben te veel gevraagd van alle natuurlijke systemen'

Prins Charles © Reuters

'We kunnen geen fouten meer maken. We moeten onze bossen beschermen. Er is geen plan B meer om het klimaat te redden.' Zo sprak de Britse prins Charles met luide stem op de eerste dag van de klimaattop die vorig jaar startte met een vergadering over bosbouw.

In een interview met Sky News, dat kort daarvoor werd uitgezonden, ging de Britse kroonprins nog een stap verder. Charles, die zich al decennialang bezighoudt met het klimaat, ziet een link tussen het huidige terrorisme en de klimaatveranderingen. De droogte is volgens hem een van de oorzaken van de oorlog in Syrië: 'In feite zijn er duidelijke bewijzen dat een van de redenen van de gruwelijkheden in Syrië een droogte was die vijf tot zes jaar duurde. Wat betekende dat veel mensen het land moesten verlaten.' Toen de journaliste daar dieper wilde op ingaan en hem vroeg of hij echt een link zag tussen de klimaatverandering, de conflicten en het terrorisme, zei hij: 'In de laatste jaren heeft het Pentagon daar veel aandacht aan besteed. Ik bedoel, het heeft een gigantische impact op wat daar gebeurt.'

Sinds jaar en dag houdt het milieu hem bezig en hij laat niet na daar te pas en te onpas zijn zorgen over te uiten: 'Als de klimaatproblemen niet dwingend worden aangepakt, stevent de wereld regelrecht af op rampen en chaos. We hebben te veel gevraagd van alle natuurlijke systemen en van al die aspecten van de natuur die we voor lief nemen.'

'Geitenwollensokkengeneratie'

Reeds jaren geleden, toen het thema milieubehoud nog vooral een item was van de zogenoemde 'geitenwollensokkengeneratie', kreeg die al steun van de toekomstige koning van Groot-Brittannië. Charles durfde toen al tegen het zere been te schoppen. In 1992 gaf hij discreet kritiek op het Vaticaan dat weigerde te discussiëren over anticonceptie en zo de problematiek van de bevolkingsgroei uit de weg ging. Eenzelfde kritiek uitte hij in 2010 tijdens een toespraak ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de Islamitische faculteit aan de universiteit van Oxford.

Op kleine schaal is hij zelf bezig met biologisch tuinieren op zijn landgoed Highgrove en een hele organisatie onder The Prince's Trust leidt de organische productielijn van de 'Duchy of Cornwall'. De prins schreef al verschillende boeken over het thema en laat geen gelegenheid onbenut om het over de natuur te hebben, wat hem de bijnaam 'bioboer' heeft opgeleverd.

Voor- en tegenstanders

Charles is jarenlang kop-van-jut geweest door zijn niet aflatende inzet voor het milieu. Tegenwoordig dwingt hij hier in brede kring bewondering voor af. Maar criticasters staan nog altijd klaar om hem te betrappen op een of andere fout. Zo voorspelde hij in 2009 tijdens een toespraak in Rio de Janeiro dat de wereld met een sneltreinvaart op een ecologische ramp afstevende als er geen drastische maatregelen genomen zouden worden tegen klimaatverandering. 'De beste projecties vertellen ons dat we minder dan 100 maanden de tijd hebben om ons gedrag te veranderen om geen catastrofale klimaatverandering te riskeren.' Deze ramp zou zich dan in 2017 moeten voltrekken. Nu was er in Parijs hilariteit te horen toen bleek dat Charles zijn verwachtingen had bijgesteld. In enkele interviews vertelde hij namelijk dat de wereld nog eens 35 jaar heeft vooraleer het kritieke omslagpunt is bereikt. Dat is 33 jaar meer dan zijn voorgestelde timing. 'Charlie geeft ons uitstel', kopten enkele kranten ironisch.

Hoge bomen

Wie overal gaat prediken over het milieu, wordt uiteraard zelf op de vingers gekeken. Toen Charles afgelopen zomer een helikopter had gebruikt om van zijn landgoed Highgrove naar Windsor Castle te vliegen voor een polowedstrijd, had Graham Smith, het boegbeeld van een republikeinse actiegroep, hem in de pers voor hypocriet uitgemaakt: 'Charles is een seriële hypocriet. Er is geen rechtvaardiging voor het rondvliegen in helikopters. Je kan een gezin van vier niet overtuigen om te bezuinigen op autogebruik als je als prins zelf het land doorvliegt.' Volgens de woordvoerder van Clarence House was hier wel een goede reden voor. De prins had het namelijk bijzonder druk en wilde niemand teleurstellen. (Brigitte balfoort)

Lees het volledige verhaal over de groen prins Charles in Royals Extra, dat vanaf 21 januari in de winkel ligt.

Onze partners