'Plastic zakjes grotere bedreiging voor India dan atoombom'

09/05/12 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

Die opvallende uitspraak komt van het Indiase Hooggerechtshof in India.

'Plastic zakjes grotere bedreiging voor India dan atoombom'

© Getty

Het ongebreidelde gebruik van plastic zakjes verstopt meren en rioleringsstelsels en dat vormt een grotere bedreiging voor de toekomstige Indiase generaties dan een aanval met een atoombom.

De rechters gingen daarmee in op een vraag van twee dierenrechtenorganisaties, die via gerechtelijke weg dringend aandacht vragen voor de enorme vervuiling met plastic in India. De organisaties hadden aangetoond dat in de magen van koeien tot 60 kilogram aan plastic afval te vinden was.

Atoombom

"Het plastic blokkeert het spijsverteringstelsel van de dieren en veroorzaakt pijn, maar het komt ook in de menselijke voedselketen terecht via dierlijke producten", stellen de organisaties. Ze pleitten onder meer voor gesloten vuilnisbakken, waardoor dieren niet aan verpakte voedselresten kunnen.

De rechters pleiten in hun vonnis voor een dringende aanpak van de plasticvervuiling. "We zien allemaal hoe onze meren, vijvers en rioleringssystemen verstopt raken door plastic zakjes", stellen de rechters, GS Singhvi en SJ Mukhopadhya.

"We willen daarom de reikwijdte van deze petitie uitbreiden. Als we geen verbod op plastic zakjes onderzoeken of een systeem van terugname instellen, zal de volgende generatie geconfronteerd worden met een ergere bedreiging dan de atoombom." (IPS/TE)

Lees meer over:

Onze partners