Plantentuin Meise bestrijdt kakkerlakken met gekko's

11/05/12 om 14:22 - Bijgewerkt om 14:22

In de serres van de Nationale Plantentuin in Meise zijn gekko's losgelaten om op een natuurlijke manier de kakkerlakken in het Plantenpaleis te bestrijden.

Plantentuin Meise bestrijdt kakkerlakken met gekko's

"We maken al langer gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen om het gebruik van insecticiden of andere chemische producten zo veel mogelijk terug te dringen", legt Koen Es van de Plantentuin uit. "Maar omdat kakkerlakken zich met die natuurlijke vijanden voeden, was het nodig om dieren uit te zetten die op hun beurt de kakkerlakken bestrijden."

De keuze viel daarbij op gekko's, omdat die net zoals de kakkerlakken 's nachts actief zijn. Bovendien kunnen de reptielen gemakkelijk gehouden worden in tropische serres. Ze treffen daar het klimaat aan waarin ze van nature thuishoren.

Onzichtbaar

In totaal worden er in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant twaalf gekko's uitgezet. Het gaat om twee verschillende soorten: de tokeh en de gemarmerde gekko. "Er worden zowel mannetjes als vrouwtjes in de serres geplaatst. De bedoeling is dat er daardoor op termijn vanzelf een permanent evenwicht ontstaat", aldus Es.

Overdag houden de hagedissen zich schuil. De bezoekers van het Plantenpaleis zullen de dieren, die inclusief hun staart ongeveer 30 centimeter groot zijn, dus niet vaak te zien krijgen. (Belga/TE)

Onze partners