Planten laten boodschappen achter voor volgende generaties

25/07/12 om 14:12 - Bijgewerkt om 14:12

Planteneters laten via planten boodschappen achter in bodemschimmels.

Planten laten boodschappen achter voor volgende generaties

Het wordt steeds duidelijker dat de natuur meer informatie opslaat dan wij geneigd zijn te denken. Wij zijn niet de enige soort die berichten achterlaat voor de volgende generaties.

Wetenschappers brengen in het vakblad Ecology Letters de resultaten van doorgedreven experimenten met het jakobskruiskruid, een plant die bovengronds belaagd wordt door rupsen en sluipwespen, en ondergronds door larven van kevers.

De schimmels in de bodem waarin de plant wortelt, reageren op de signalen die een plant produceert als reactie op de aanwezigheid van planteneters. De samenstelling van de schimmelpopulatie verandert in functie van de mate van aanvallen op een plant.

Concurrentie

Nieuwe planten kunnen die bodemschimmelsignalen oppikken, zodat ze 'weten' dat de vorige plant op die plaats last had van aanvallers. Ze kunnen zich daar dan eventueel op voorbereiden door giftige stoffen te produceren. Maar de boodschappen zijn ook interessant voor de insecten. Die kunnen eruit afleiden of een plant belaagd zal worden door worteleters dan wel bladparasieten. Een mechanisme dat nuttig kan zijn om overdreven concurrentie op een plant te vermijden.

Hoe lang de informatie in de bodem betrouwbaar blijft, is nog niet duidelijk. (DD)

Lees meer over:

Onze partners