Pinguïns duiken zonder rusten

Pinguïns hebben niet veel tijd nodig om te recupereren van een diepe duik.

Pinguïns hebben niet veel tijd nodig om te recupereren van een diepe duik.

Keizerpinguïns zijn geweldige dieren die zich perfect hebben aangepast aan een leven in een omgeving waar wij al koude rillingen van krijgen als we er alleen maar aan denken. Ze leven in de koudste winters ter wereld, marcheren honderden kilometers per keer om eten voor hun jongen te gaan zoeken, en duiken in diepe en ijskoude wateren naar de vis die hun voornaamste voedsel is.

Wetenschappers hebben zich over het duikgedrag van de dieren gebogen. Ze hebben een aantal pinguïns een apparaat omgehangen dat automatisch diepte, snelheid en versnelling registreert, en de gegevens om de zoveel tijd doorstuurt naar een satelliet, langswaar ze op de computers van de onderzoekers terechtkomen, die zich ongetwijfeld in voor ons aangenamer klimatologische condities bevinden dan hun studie-objecten.

De Journal of Experimental Biology publiceert de eerste resultaten van het speurwerk. Zelfs na een duik van meer dan 10 minuten recupereerden de vogels zelden langer dan een minuut voor ze opnieuw vertrokken, en dat ondanks het feit dat er aanwijzingen zijn dat ze toch relatief veel zuurstof hadden verbruikt. Ze recupereren dus nog sneller dan Kevin Borlée.

De apparaten registreerden ook de langste duik ooit gemeten voor een vogel: meer dan 27,5 minuten. Maar dat was blijkbaar een uitzondering, want de vogel in kwestie had nadien een rustperiode van meer dan acht uur nodig. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content