Pinguïn laat temperatuur zakken terwijl hij op eten wacht

18/08/11 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:50

Ouders van jonge koningspinguïns kunnen 5 maanden weg zijn om eten voor hun kroost te zoeken. Het jong overleeft die periode door zijn lichaamstemperatuur te laten zakken.

Pinguïn laat temperatuur zakken terwijl hij op eten wacht

© Reuters

Onze baby's, peuters en kleuters zetten hun keelgat wagenwijd open als ze niet tijdig eten krijgen. De ouders van pinguïns zijn soms tot 5 maanden weg om eten voor hun jongen te zoeken. Blèren en janken is geen optie voor de jonge koningspinguïn tijdens die vastenperiode. Maar hoe overleeft hij die periode dan? Uit onderzoek blijkt dat hij op een vernuftige manier omgaat met zijn lichaamstemperatuur en zo energie spaart.

15 graden

Een tiental jonge koningspinguïns van 3 tot 4 maanden oud kreeg een zendertje om om te bestuderen hoe ze omsprongen met hun energie terwijl ze op voedsel moesten wachten. En wat bleek? Zodra de ouders op pad waren, lieten de jonge pinguïns hun lichaamstemperatuur zakken met ongeveer 15 graden. En zo wachten zij ongeacht de koude temperaturen, de wind of het slechte weer.

Australische uilnachtzwaluw

Volgens de onderzoekers is het verrassend dat de jonge pinguïn zijn temperatuur zo laag laat zakken gelet op zijn lichaamsgewicht van ruim 10 kilo. De Australische uilnachtzwaluw zou slechts 500 gram wegen en stond gekend als de grootste vogel die zo kon spelen met zijn lichaamstemperatuur tijdens barre winterdagen. (INM)

Onze partners