Piepjonge uitvinder haalt miljoen op om plastic uit oceaan te halen

08/07/14 om 02:03 - Bijgewerkt om 02:03

Het ambitieuze project van de 19-jarige Delftse uitvinder Boyan Slat om plastic uit de oceanen te vissen, krijgt een hoop geldsteun. Van de benodigde 2 miljoen dollar voor de testfase is ruim de helft binnen.

Piepjonge uitvinder haalt miljoen op om plastic uit oceaan te halen

Uitvinder Boyan Slat meent wat te kunnen doen aan plasticvervuiling in de oceanen. © iStock

Dat meldt de site The Ocean Cleanup. De geldinzamelingsactie loopt nog ruim twee maanden. Eén miljoen dollar is aan de huidige wisselkoers geod voor 750.000 euro.

Slat kwam in 2012 met een plan voor lange drijvende armen in de vorm van een V en besteedde ruim een jaar aan een haalbaarheidsstudie. Vorige maand presenteerde hij in New York de resultaten. De student denkt dat hij in 2020 zijn uitvinding kan inzetten tussen Hawaï en Californië, een van de meest met plastic vervuilde plekken op zee. "Binnen 10 jaar kunnen we bijna de helft van al het plastic uit dat gebied halen", verwacht de jonge uitvinder.

Zeeleven blijft ongemoeid

De drijvende armen zijn 100 kilometer lang en 3 meter hoog en worden op strategische plekken aan de zeebodem vastgemaakt. "Zo moeten we het gros van het plastic kunnen vangen. Door de zeestroming komt het plastic vanzelf naar de punt van de V toe." Daar wordt het omhooggepompt en opgeslagen en vervolgens opgehaald door een tanker.

Volgens Slat vormt zijn systeem geen gevaar voor planten en dieren omdat het zeeleven onder de armen wordt meegenomen door de stroming. Inmiddels heeft hij een team van zo'n honderd mensen om zich heen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners