Pelikanen sterven massaal voor kust Peru

04/05/12 om 11:00 - Bijgewerkt om 11:00

Een ongewone opwarming van het kustwater in Peru jaagt duizenden pelikanen en genten de dood hun. De vissen waarmee ze zich voeden, zoeken immers koudere wateren op.

Pelikanen sterven massaal voor kust Peru

© Reuters

In het Zuid-Amerikaanse land Peru heeft de opwarming van het kustwater tot massale vogelsterfte geleid. Ongeveer 1.500 aan de Noord-Peruaanse kust aangetroffen dode pelikanen en genten zijn wellicht de hongerdood gestorven, zo heeft minister van Milieu Mariano Castro meegedeeld aan het lokale persagentschap Andina.

Kelvingolf

De haringen, waarmee de zeevogels zich voeden, zouden immers naar diepere en koudere wateren gezwommen zijn. De ongewone opwarming van het kustwater is het gevolg van de Kelvingolf, die vanuit Australië warm water brengt naar de Humboldtstroom en de Peruaanse kust, aldus Castro.

De dode vogels werden de voorbij twee weken gevonden op een 160 kilometer lange kuststrook tussen Punta Negra in het department Piura en de Baai van San José in het department Lambayeque.

Dode dolfijnen

Enkele dagen eerder waren in de regio nog 877 dode dolfijn aangespoeld. Die stierven, volgens de eerste bevindingen, aan een virale ziekte. (Belga/INM)Volg Planet Earth op Facebook.

Lees meer over:

Onze partners