Parasols kunnen Great Barrier Reef redden

20/08/12 om 08:26 - Bijgewerkt om 08:26

In Australië stellen wetenschappers voor om parasols te plaatsen boven het Great Barrier Reef om het grootste koraalrif ter wereld te redden van de opwarming van de aarde.

Parasols kunnen Great Barrier Reef redden

© Reuters

Wetenschappers stellen voor om parasols in te zetten om de achteruitgang van het Groot Barrièrerif (Great Barrier Reef), voor de Australische kust, tegen te gaan. De parasols moeten voor de nodige schaduw zorgen voor het grootste koraalrif ter wereld. Dat stellen drie wetenschappers voor in een studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change.

Broeikasgassen

De uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt een opwarming zoals nooit gezien in 300 miljoen jaar, zegt marinebioloog Ove Hoegh-Guldberg van de Queensland University in Brisbane. Die klimaatopwarming bedreigt ook het Groot Barrièrerif.

Hij stelt een aantal onconventionele oplossingen voor tegen de opwarming en de verbleking van het rif. Parasols zouden zo schaduw kunnen geven aan kwetsbare koraalformaties. Met laagspanning zou de groei van het koraal gestimuleerd kunnen worden, terwijl het opstuwen van koeler water uit de diepte het rif kan afkoelen.

Klimaatopwarming

Maar "de omvang en de snelheid van de klimaatopwarming zal vermoedelijk groter zijn dan het aanpassingsvermogen van talrijke mariene soorten", waarschuwt Hoegh-Guldberg.

Het Great Barrier Reef bestaat uit ongeveer 900 koraalformaties, die zich uitstrekken over 2.600 kilometer langs de oostkust van Australië. Het lokt elk jaar twee miljoen bezoekers. (Belga/EE)

Onze partners