Parasiet vernoemd naar Bob Marley

12/07/12 om 07:08 - Bijgewerkt om 07:08

'Gnathia marleyi', dat is de naam die een onlangs ontdekte parasiet die leeft op vissen in de Caraïbische Zee, gekregen heeft.

Parasiet vernoemd naar Bob Marley

© AFP

"Gnathia marleyi", dat is de naam die een onlangs ontdekte parasiet die leeft op vissen in de Caraïbische Zee, gekregen heeft. De naam is een eerbetoon aan reggaelegende Bob Marley, aldus marinebioloog Paul Sikkel van de universiteit van Arkansas.

"Ik heb de naam van Bob Marley aan deze soort, een echt wonder van de natuur, gegeven als uiting van mijn respect en bewondering voor de muziek" van de Jamaicaanse ster die in 1981 stierf, aldus Sikkel.

De parasiet is de eerste nieuwe soort die in de Caraïbische Zee ontdekt wordt in meer dan twintig jaar. Jonge "gnathia marleyi" verstoppen zich tussen koralen, sponsen en algen om met een verrassingsaanval bepaalde vissen te verschalken en erop te parasiteren. Wanneer ze volwassen zijn, stoppen de parasieten met van hun gastheer te eten.

Ze leven dan vermoedelijk nog twee tot drie weken om zich te reproduceren, waarna ze sterven.

Ontdekkers van nieuwe soorten zoeken wel vaker inspiratie bij bekende mensen. Zo is er een korstmos vernoemd naar de Amerikaanse president Barack Obama, deelt Microsoft-oprichter Bill Gates zijn naam met een bloem en is een wespensoort verbonden met rocklegende Elvis Presley. (Belga/INM)

Onze partners