Panda veinst zwangerschap om meer eten te krijgen

28/08/14 om 10:44 - Bijgewerkt om 10:46

Een reuzenpanda in China wordt ervan verdacht gedaan te hebben alsof ze zwanger was, om zo een betere behandeling én meer eten te krijgen.

Panda veinst zwangerschap om meer eten te krijgen

© Reuters

Verzorgers van het Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding stelden tevreden vast dat de zesjarige Ai Hin tekenen van een zwangerschap vertoonde. Zo zat het dier erg stil en wilde het niet meer eten. Net als bij haar eerdere zwangerschappen werd ze gescheiden van de andere panda's en kreeg ze een eigen kamer met airconditioning toegewezen, schrijft CNN. Ook extra lekkernijen werden haar voorgeschoteld zoals krentenbrood, fruit en meer bamboe. "Alles om de levenskwaliteit te verhogen", aldus Wu Kongju, een pandakenner van het Chengdu Onderzoekscentrum.

De wetenschappers waren zo enthousiast dat ze zelfs camera's plaatsten om de ganse bevalling te kunnen filmen. De teleurstelling was dan ook groot toen na twee maanden observatie bleek dat Ai Hin, helemaal niet zwanger was. "Plots gedroeg Ai Hin, zich weer normaal", vertelden de verzorgers.

Slechts drie dagen per jaar vruchtbaar

Experten benadrukken dat het gedrag van Ai Hin niet uitzonderlijk is. "Panda's in gevangenschap bootsen wel vaker een zwangerschap na om zo hun levensomstandigheden te verbeteren."

Voortplanting bij panda's is sowieso een hachelijke zaak. Het vrouwtje is slechts drie dagen per jaar vruchtbaar. De zwangerschap zelf kan 80 tot 200 dagen duren. En als de panda's geboren worden, hebben ze een lage overlevingskans. "Slechts een derde van alle panda's geboren in Chinees gevangenschap, overleeft de kindertijd", aldus het Chengdu Onderzoekscentrum.

Lees meer over:

Onze partners