Overheid waakzaam voor hittegolven

Belangrijke tips bij hittegolven zijn dat je meer moet drinken dan gewoonlijk, liefst water. © Reuters

Vanaf 15 mei tot 30 september loopt de waakzaamheidsfase waarin temperaturen en ozonconcentraties nauwkeurig opgevolgd worden.

De Gemengde Interministeriële Conferentie Leefmilieu en Gezondheid heeft na de hittegolf van 2003 een plan voor hittegolf- en ozonpieken opgesteld waarin de risico’s verbonden aan hittegolven en ozonpieken worden samengevat en maatregelen worden voorgesteld.

Alarmfase

Van 15 mei tot 30 september worden de gemiddelde minimum- en maximumtemperatuur en de ozonconcentraties nauwkeurig opgevolgd. Bij overschrijding van vooropgestelde drempelwaarden wordt overgegaan naar de waarschuwingsfase of de alarmfase.

Hitte kan aanleiding geven tot huiduitslag, uitdroging, hittekrampen, uitputting en zelfs een hitteslag. Veel ozon kan leiden tot kortademigheid, oog- en keelirritatie en hoofdpijn.

Voor gevoelige personen kunnen de problemen ernstiger zijn. Gevoelige groepen zijn baby’s en kleine kinderen, ouderen en chronisch zieken.

Ook voor organisatoren van sportieve of culturele evenementen zijn de aanbevelingen belangrijk. Voor hen zijn er specifieke adviezen op www.zorg en-gezondheid.be/hittealarm.

Belangrijke tips bij hittegolven

– Drink meer dan gewoonlijk, liefst water, al mogen fruitsappen ook.

– Vermijd alcohol en koffie.

– Blijf binnen en koel het lichaam regelmatig af.

– Vermijd zware inspanningen – en sportbeoefening – tussen 11 en 22 uur.

– Draag lichte kledij en wie buiten vertoeft, brengt best zonnebeschermende producten aan op de huid.

– Check of senioren geen hulp nodig hebben.

– Laat kinderen niet alleen in een geparkeerde auto achter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content