Oudste leeuw Antwerpse Zoo overleden

18/01/13 om 16:58 - Bijgewerkt om 16:58

De Antwerpse Zoo heeft zijn oudste mannetjesleeuw, Victor, vredig laten inslapen. Het dier werd net geen 19 jaar en leed aan allerlei ouderdomskwaaltjes.

Oudste leeuw Antwerpse Zoo overleden

© Belga

Antwerpen treurt want het heeft zijn eigenste leeuwenkoning verloren. De dierenarts, de curator en de verzorgers van de roofdieren van de Antwerpse Zoo hebben de moeilijke beslissing genomen om de oudste mannetjesleeuw van het dierenpark te laten inslapen. Victor werd net geen 19 jaar en had volgens de website van de Antwerpse Zoo last van allerlei ouderdomskwaaltjes die het leven voor hem bijzonder onaangenaam maakten.

Het dier werd de laatste dagen in het binnenverblijf gehouden omdat hij bijzonder wankel op zijn poten stond en de verzorgers bang waren dat hij in het koude water zou vallen en verdrinken. Victor at sinds kort niet meer, begon blind te worden en had problemen met zijn centraal zenuwstelsel. Zijn toestand verslechterde met de dag. Gemiddeld worden leeuwen in een dierentuin 18 tot 20 jaar, in de natuur kunnen ze de leeftijd van 12 tot 14 jaar behalen.

Victor zal zeker gemist worden; hij was immers de officiële kweekman van de troep. Hij bracht 11 jongen voort bij twee verschillende vrouwtjes. Welpje Nestor, dat eind augustus 2012 werd geboren, is zijn jongste nakomeling. (KS)

Onze partners