Oude schilderijen onthullen geheimen over de Aarde

28/03/14 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Kleuren in bekende oude schilderijen kunnen belangrijke informatie bevatten over de toenmalige vervuilingsgraad van de Aarde. Hoe roder het schilderij, hoe meer vervuiling, blijkt uit Grieks onderzoek.

Oude schilderijen onthullen geheimen over de Aarde

Een schilderij van William Turner uit 1829 © Wikipedia

Schilderijen van zonsondergangen door onder meer Edgard Degas of Caspar David Friedrich zijn niet alleen grote kunstwerken, ze blijken ook belangrijke informatie te bevatten over de toenmalige staat van de atmosfeer.

Griekse wetenschappers bestudeerden de kleuren in 554 schilderijen die teruggaan tot de 16e eeuw. Ze concentreerden zich op de verhouding tussen groen en rood vlakbij de horizon, en vergeleken hun bevindingen met bekende gegevens over de vijftig grote vulkaanuitbarstingen die in die tijd voorkwamen.

Meer roodtinten

Uit de vergelijking bleek dat kunstenaars in de jaren na een uitbarsting, toen er meer asvervuiling in de atmosfeer was, aanzienlijk meer rood gebruikten.

Om hun bevindingen extra te controleren, vroegen de wetenschappers een hedendaagse schilder, Panayiotis Tetsis, om een aantal zonsondergangen te schilderen boven het Griekse eiland Hydra. De schilder was er zich niet van bewust dat een stofwolk uit de Sahara over het eiland trok, maar bleek net als zijn historische collega's veel roodtinten te gebruiken boven de horizon.

Steeds roder

In de laatste 150 jaar blijken schilderijen bovendien steeds roder te worden. Ze houden dus gelijke tred met de toename van door de mens geproduceerde aerosols in de atmosfeer. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Atmospheric Chemistry and Physics.

De bevindingen kunnen klimaatwetenschappers helpen in het beter begrijpen van hoeveel vervuiling er aanwezig is geweest in de lucht en hoe dat het klimaat van de Aarde doorheen de geschiedenis heeft aangetast. Die informatie kan op haar beurt bijdragen tot betere schattingen van hoe menselijke sproeimiddelen de klimaatverandering in de toekomst zullen beïnvloeden. (IPS/TE)

Onze partners