Oslo bouwt snelweg voor hommels

25/06/15 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

De Noorse hoofdstad Oslo heeft de eerste hommelsnelweg ter wereld geopend. Het is een corridor door de stad met om de 250 meter plekken waar de diertjes zich kunnen voeden.

Oslo bouwt snelweg voor hommels

© Reuters

Hommels en andere bestuivers hebben het erg moeilijk in een stedelijke omgeving omdat er weinig bloemen zijn met voldoende nectar, waardoor ze verhongeren. De Oslo Tuingemeenschap creëerde daarom een route van west naar oost, dwars doorheen de stad met bloempotten op daken en balkons.

'Het idee is om een route door de stad te creëren met genoeg voedselstations', zegt Tonje Waaktaar Gamst van de Oslo Tuingemeenschap in de lokale krant Osloby. 'Genoeg voedsel stelt de hommels ook in staat om beter ecologische stress te verdragen.'

App

De stad Oslo steunt het project en werkt samen met milieuorganisaties, bedrijven en de inwoners van de stad om in meer bloemen te voorzien voor de hommels. Er is ook een app die 'grijze zones' toont waar de diertjes geen voedsel vinden.

'Dankzij de app is het makkelijker om de barrières en obstakels te zien', zegt Agnes Lyche Melvær van de lokale organisatie BiBy. 'Het doel is om mensen te inspireren om die gaten op te vullen.'

Via de app kunnen inwoners ook foto's uploaden van hommels en van hun eigen hun projecten om de diertjes vooruit te helpen, zoals bijvoorbeeld bijenhotels.

Economisch nut

De laatste jaren gaan hommels, bijen en andere bestuivers er flink op achteruit. Dat is niet alleen een ecologisch probleem, maar vooral een ramp voor de land- en tuinbouw. Heel wat gewassen hangen immers af van de dieren om zich voort te planten.

In Noorwegen alleen al zijn 6 van de 35 hommelsoorten bijna uitgestorven. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners