Orka's in Canada bevrijd "dankzij Moeder Natuur"

10/01/13 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

Het gat in het ijs waar de orka's om beurt door moesten ademen is opengebroken tot aan het open water.

Orka's in Canada bevrijd "dankzij Moeder Natuur"

Een twaalftal orka's die vastzaten in het ijs van de Hudsonbaai in Canada, zijn "dankzij Moeder Natuur" aan een gewisse dood ontsnapt, zo heeft de burgemeester van het naburige Inuitdorp gezegd. De orka's moesten om beurten via een gat in het ijs ademhalen, vertelde Peter Inukpuk, de burgemeester van Inukjuak. Het gat was kleiner aan het worden en de orka's waren in paniek.

Gelukkig "zorgde de nieuwe maan voor een stroming in het zeewater" die het pakijs openbrak en een geul maakte tot aan het open water ongeveer 35 kilometer verder.

-----------------

Twaalf orka's zitten vast in een gat in het ijs in de Hudsonbaai, in het noorden van het Canadese Quebec. Ze verkeren in levensgevaar, want het gat dreigt dicht te vriezen. Dat meldt de Canadese televisiezender CBC.

De orka's moeten om beurt ademhalen aan het wateroppervlak in het wak, zo blijkt uit beelden onderaan dit artikel. Dat gat dreigt echter dicht te vriezen, wat een gevaarlijke situatie oplevert voor de dieren, die weliswaar onderwater leven maar moeten kunnen ademhalen boven het wateroppervlak.

De federale overheid van Canada stuurde dinsdag een team deskundigen ter plaatse, dat moet nagaan of de orka's gered kunnen worden. Peter Inukpuk, de burgemeester van het nabijgelegen Inuit-dorp Inukjuak, riep de regering op een ijsbreker in zetten. Zo moet een kanaal van het wak naar open water vrijgemaakt worden. Het dichtstbijzijnde schip zou er echter tien dagen over gedaan hebben.

Aan de televisiezender verklaarde de burgemeester dat de baai pas twee dagen geleden dichtvroor en dat het "ijs niet dik is, niet zo dik als de voorbije jaren". Volgens Inukpuk lijkt het erop dat de dieren zich van hun benarde situatie bewust zijn. "Soms zijn ze voor lange tijd weg, waarschijnlijk op zoek naar een ander open plek, wat ze maar niet kunnen vinden", stelt hij. (Belga/KS)

Volg Knack Planet Earth op facebook

Onze partners