Opwarming aarde is oorzaak van hittegolven en overstromingen

26/03/12 om 19:13 - Bijgewerkt om 19:13

Extreme weersfenomenen als hittegolven en overstromingen die zich de afgelopen 10 jaar over heel de aarde voordeden, zijn wel degelijk een gevolg van de opwarming van de aarde.

Opwarming aarde is oorzaak van hittegolven en overstromingen

© Reuters

De hittegolven en de extreme regenval van het afgelopen decennium zijn waarschijnlijk te wijten aan de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Invloed van de mens

De wetenschappers hebben bewijzen dat sommige types van extreme hittegolven en regenbuien te maken hebben met de invloed van de mens op het klimaat. Dat schrijven ze in het vakblad Nature Climate Change.

Warmste zomer

In het voorbije decennium maakte Europa in 2003 de warmste zomer in minstens 500 jaar mee, kreeg het westen van Rusland te maken met de warmste zomer in honderden jaren en werden in Pakistan en Australië de hemelsluizen opengedraaid.

Extreme droogte

Ook Japan en verscheidene Amerikaanse staten kregen vorig jaar recordneerslag te verwerken, terwijl het stroomgebied van de Jangtsekiang (Chang Jiang) in China blootgesteld werd aan een extreme droogte.

Computersimulaties

De opwarming van de atmosfeer leidt tot extremen, zegt het instituut. Zo kan warme lucht bijvoorbeeld meer vocht ophouden, die dan als neerslag neerdaalt. Volgens de studie bevestigen computersimulaties de relatie tussen de opwarming van de aarde en recordtemperaturen en regenval.

Volgens de hoofdauteur van de studie, Dim Coumo, zijn de recente weerrecords niet meer normaal. (Bloomberg/EE)

Onze partners