Opvallend veel ijs gesmolten in Groenland

25/07/12 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:53

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stelt op satellietbeelden van Groenland vast dat nooit tevoren zoveel ijs is gesmolten. 97 procent van het ijs aan de oppervlakte is ontdooid.

Opvallend veel ijs gesmolten in Groenland

© NASA

In een doorsnee zomer smelt gemiddeld de helft van het oppervlakte ijs. Maar deze zomer is de omvang van het gesmolten ijs opvallend groot. Eerder deze maand is ruim 97 procent van het oppervlakte ijs ontdooid. De NASA analyseert al 30 jaar het ijs op Groenland via satellietbeelden.

In een doorsnee zomer smelt gemiddeld de helft van het oppervlakte ijs. Maar deze zomer is de omvang van het gesmolten ijs opvallend groot. Eerder deze maand is ruim 97 procent van het oppervlakte ijs ontdooid.

Son Nighiem, een wetenschapper van NASA merkte als eerste de opvallende satellietbeelden op. "Dit was buitengewoon. Ik zag geen ijs meer op plaatsen die gewoonlijk altijd met ijs bedekt zijn. Ik stelde de beelden in vraag: was dit het gevolg van een datafout?"
Maar bijkomende satellietbeelden bevestigden de ongewoon hoge temperaturen en de snelheid waarmee het ijs smelt. Op vier dagen tijd steeg de hoeveelheid gesmolten ijs van 40 naar 97 procent.

Eens om de 150 jaar

Volgens Lora Koenig, glacioloog van de NASA, komen zulke ijssmeltingen iedere 150 jaar voor. "IJskernen tonen aan dat de laatste grote smelting in 1889 was. Mogelijk is er dus niets ongewoons aan de hand."

Toch benadrukt Koenig dat als we smeltingen van zo'n omvang blijven waarnemen, het wel zorgwekkend wordt. (SVL)

Lees meer over:

Onze partners